Letovanja na Pohorju in v Poreču: Zasedene vse izmene, polne čakalne liste. Ta teden obveščanje staršev o stroških

Barbara Bradač Barbara Bradač
29.05.2024 03:00

Da se bodo otroci na Pohorju in v Poreču lepo imeli in bili varni, organizatorji vabijo še dodatne prostovoljce kot spremljevalce, vzgojitelje, športno-rekreativne vzgojitelje in vzgojitelja za psihosocialno podporo otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letovanja so mogoča zaradi številnih prostovoljcev, ki namenijo svoj prosti čas za dober namen. 
Tadej Regent

Zanimanje za letovanje otrok na Pohorju in v Poreču v organizaciji ZPM Maribor je bilo izredno. V zgolj nekaj urah so bile vse izmene zasedene, zasedene so tudi vse čakalne liste. Tako prijava v posamezne izmene in na čakalne liste ni več mogoča, saj ni več prostih mest. Zaradi velikega interesa in želje staršev, da čakajo, če se bo določena čakalna lista sprostila in bi bil otrok razporejen v čakalno vrsto ob odpovedi drugih otrok, so odprli informativno prijavnico za rezerve v primeru odpovedi že potrjenih prijav. To pomeni, da otrok ni razporejen v nobeno od izmen, ampak ima možnost, da se lahko uvrsti nanjo, če bi se mesta sprostila.

 

Najdaljša čakalna lista za prvo in drugo izmeno

"Takšno veliko zanimanje za naša letovanja je veliko priznanje in velika odgovornost. To nas zelo veseli, hkrati pa se zavedamo, da moramo še naprej dobro delati, da ohranjamo kakovost letovanj," meni Marina Škrubej iz ZPM-ovega referata za letovanja. "Če se bodo mesta v izmenah sprostila in bodo otroci s čakalne liste premeščeni v izmeno, bodo starši prejeli obvestilo po e-mailu. Prav tako bodo starši po e-mailu prejeli obvestilo, če se bodo prijavljeni z informativno prijavo uvrstili na čakalno listo. To pa bo mogoče le ob odjavah otrok, ki so že razporejeni v izmene in na čakalne liste - in na to nimamo vpliva. Zato ne vemo in ne moremo zagotoviti, da se bo kakšno mesto v posamezni izmeni sprostilo, in kdaj bi se lahko to zgodilo," še dodaja. Najdaljša čakalna lista je za drugo izmeno v Poreču, tudi prva veliko ne zaostaja.  Ob tem opozarja, da če starši niso prejeli potrditvenega e-maila in prijavnice v njihovem programu ni, prijava ni bila uspešna. 

V Poreču
Tadej Regent

 

Za eno izmeno 37 spremljevalcev

​​​ZPM Maribor bo omogočil letovanje okoli sto otrokom na Pohorju v dveh izmenah in okoli 1500 otrokom na morju v šestih izmenah. Da se bodo tam lepo imeli in bili varni, pa potrebujejo spremljevalce prostovoljce, zato vabijo k sodelovanju. "Zaradi izpitnih rokov študentov, ki so potegnjeni do 10. julija, se pozna manko pri prvi in drugi izmeni v Poreču in za drugo izmeno na Pohorju. V teh izmenah nujno potrebujemo spremljevalce otrok," je pojasnila Škrubejeva. Nujno pa v teh izmenah potrebujejo še dodatne vzgojitelje, športno-rekreativne vzgojitelje in vzgojitelja za psihosocialno podporo otrokom.

Okoli 170 je spremljevalcev vzgojiteljev, z zdravniškimi ekipami in pedagoškimi vodstvi od 230 do 250, s sodelavci ZPM Maribor pa jih bo do konca sezone za otroke in mladostnike skrbelo okoli 300. "Okrepili smo ekipe, da imamo poleg pedagoškega vodstva še dva športno-rekreativna vzgojitelja, dva rezervna vzgojitelja in vzgojitelja za psihosocialno podporo. Ti nimajo svojih skupin, ampak so podpora celi izmeni in se trudimo, da so v vseh izmenah vsi ti prisotni," pojasni. Skupine so velike od deset do dvanajst otrok. Če so v skupini otroci s posebnostmi, se skupina zmanjša ali pa se ji pridruži dodatni vzgojitelj. Eno polno izmeno otrok tako spremlja 37 spremljevalcev z zdravniško ekipo. "Zavedamo se, da gre za ogromne številke prostovoljcev - in vsakemu smo hvaležni, da imajo tak čut, da se zavedajo, da gre za počitnice za otroke, in namenijo svoj prosti čas za dober namen," jim je hvaležna.

Zabave na manjka tudi na Pohorju
Sašo Bizjak

 

Ta teden obveščanje o stroških

Pred kratkim so prejeli pogodbo z ZZZS, ki bo pri ZPM Maribor sofinanciral zdravstveno letovanje za 545 otrok. Ministrstvo bo za dan otrok in šolarjev prispevalo 30,02 evra. Prejeli so tudi sklep Mestne občine Maribor o subvencioniranju. Tako ta teden pri ZPM Maribor potekajo obračunavanja in obveščanje staršev preko elektronske pošte o njihovem prispevku plačila, tudi za samoplačnike. Polna cena enajstdnevnega letovanja je brez subvencij od 546 do 557 evrov v Poreču in 460 evrov na Pohorju. Nekaj brezplačnih letovanj bodo omogočili donatorji in Zveza prijateljev mladine Slovenije s pomočjo nacionalne humanitarne akcije Pomežik soncu®.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta