Maribor ima rešitev, kakšen je najboljši oder za koncerte ali oddih na Dravi

Nina Ambrož Nina Ambrož
30.06.2022 19:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalna natečajna rešitev odra na Dravi
Federico Fiorino

Na mednarodnem natečaju revije Outsider in Mestne občine Maribor, s katerim so iskali rešitev za postavitev majhnega, premičnega odra na Dravi, je zmagal Federico Fiorino. Med 150 poslanimi idejami je strokovna žirija, ki so jo sestavljali arhitekti Gregor Reichenberg (podžupan MOM), Aljoša Dekleva, Jure Grohar, Nika van Berkel, Eva Gusel in Matevž Granda, ocenila, da je Fiorinova ideja najboljša. Avtor je duhovito in enostavno izpolnil natečajna izhodišča, pri čemer sta bili glavni dve funkciji - da bo paviljon prostor za manjše dogodke v času Festivala Lent, sicer pa prostor za kontemplacijo, oddih.

"Paviljon je sestavljen iz dveh delov: plavajoče lesene platforme in lebdečega platna, ki ga napenja helijev balon. Na podporno leseno platformo se nalagajo manjše platforme različnih višin ter tako tvorijo razgibano topografijo," utemeljuje komisija. "V konstrukcijski zasnovi strehe je mogoče začutiti poetično tenzijo med helijevim balonom in platnom. Oba materiala imata namreč smisel izključno, če nastopata hkrati." Streho vidijo kot presežek in inteligentno-humorno rešitev. Saj bo napihljiv helijev balon s platnom omogočal preseči višino štiri metre (ta še omogoča plovbo pod brvmi in mostovi) in tako zaobšel pravila, ne da bi jih prekršil. "Projekt je celovit in dobro premišljen. Pozicije in višine platform omogočajo nastope in predstave proti nabrežju na severni strani, medtem ko za eno višino spuščena platforma na južni strani paviljona tvori klop, s katere je mogoče opazovati reko. Paviljon zelo subtilno naslavlja tudi motiv ograje, varnost doseže z obodom, prirezani robovi na ključnih točkah pa odpirajo poglede proti reki," so zapisali.

Fiorino bo nagrajen s 1500 evri. Koliko bo občino stala izvedba paviljona, s platformo, veliko približno osem krat osem metrov, ni znano. Postavili naj bi ga naslednje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta