Maribor skozi besede, zvok in zgodovino v novi uprizoritvi Lutkovnega gledališča Maribor

Ana Lah
18.03.2022 17:00

V zvočno prostorski uprizoritvi Drava pa še kar teče ... gledalce/poslušalce popeljejo po poti, ki skozi preplet različnih elementov asociira pot po Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da so skupno doživetje, zvok v prostoru in vsebina s celotnim ambientom zelo pomembni, smo se prepričali tudi sami.
Igor Napast

Lutkovno gledališče Maribor je zgodovinski dragulj, ki se je izkazal kot nema priča zgodovine na tem obrežju Drave, je dejala avtorica zasnove projekta Drava pa še kar teče ... Barbara Jamšek. Zvočno prostorska postavitev je nastala kot njena magistrska produkcija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, a kot so večkrat poudarili na tiskovni konferenci pred premierno uprizoritvijo, je šlo za timsko delo. Soavtorica zasnove je bila direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar, avtor glasbe in zvočne podobe je bil Marko Jakopanec, pri projektu pa so sodelovali še oblikovalec svetlobe Milijenko Knezoci, avtor videa Boris Kolar, asistent pri prostorski postavitvi Urban Saletinger, avtorja likovne podobe Darka Erdelji in ​Lucijan Jošt ter mentor Tomaž Gubenšek.

Igor Napast

Kot je povedala Katarina Klančnik Kocutar, so gledališča redko v tako historično bogatih prostorih, kot je Lutkovno gledališče Maribor. "Leži na predelu, kjer je nastajal Maribor, tukaj so našli najstarejše ostanke. Stavba je bila samostan, cerkev, vojašnica, bivališče za ljudi, skladišče za tržnico, potem je bila dalj časa prazna, zdaj pa je lutkovno gledališče," je dejala. Nato so začeli z iskanjem materiala. "Iskali smo romane, literaturo, zgodovinske vire, ki izpričano pripovedujejo o starem predelu mesta. Zvočna postavitev ne temelji na geografskih značilnostih mariborskih posebnosti, ampak na intimnih zgodbah literarnih junakov, skozi katere se potapljamo v močne atmosfere zgodovinskih dogodkov," je povedala Barbara Jamšek. Na poti, ki asociira pot po Mariboru, je šest postaj, ki si ne sledijo kronološko, ampak so sinonim za velike vsebine, ki so mesto zaznamovale. Gledalce/poslušalce popeljejo tudi po delih gledališča, ki so sicer večinoma zaprti za javnost.

Igor Napast

Zvočno podobo je premišljeno ustvaril Marko Jakopanec: "Najprej smo posneli tekste, potem sem jih poslušal in jih skušal postaviti v smiselno obliko. Tukaj ne gre za klasično glasbo, ampak sem ustvarjal z namenom ustvarjanja zvočnega ambienta." Želel si je, da zvočna podlaga dopolnjuje besedila in prostor. Kot je povedal, so naleteli tudi na izzive, saj se je doma na slušalkah drugače slišalo kot v prostoru. A ustvarjalci so se strinjali, da mora uprizoritev ostati skupno doživetje udeležencev in da je prav zvok v prostoru dodana vrednost, ki mora ostati, zato se niso odločili za sprehajanje s slušalkami. Da so prav skupno doživetje, zvok v prostoru in vsebina s celotnim ambientom zelo pomembni, smo se prepričali tudi sami. V zvočno prostorski postavitvi, ki traja 45 minut, se leposlovni elementi prepletajo z zgodovinskimi dejstvi, gledalcu pa predstavijo, kako pomembne zgodovinske dogodke doživljajo literarni junaki, ki so povsem običajni ljudje. Uspelo jim je pripraviti kulturno-zgodovinsko doživetje, kjer so vsi elementi - od podobe, zvoka, vsebine, svetlobe, videa - enakovredni in ključni za uprizoritev. Gledalca oziroma poslušalca popeljejo v domišljijski svet realnega prostora in dejanskih dogodkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta