Mariborska občina podaljšuje glasovanje za participativni proračun do 23. decembra

Jasmina Cehnar
10.12.2020 04:00
Na voljo je 131 predlogov projektov, od labodjih gnezdišč do klavirskega prehoda, pa še kakšen izven škatle
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V našem mestu so ljudje, ki so labodom v pretekosti razdirali gnezda in kradli jajca," je utemeljitev projekta, ki predlaga postavitev varnih gnezdišč za labode. 
Andrej Petelinšek

Z današnjim dnem bi se moralo zaključiti spletno glasovanje za participativni proračun, a je Mestna občina Maribor rok podaljšala. Mariborčani, stari najmanj 15 let, lahko za projekte, ki so jih predlagali someščani, tako glasujejo še do 23. decembra. Kot so pojasnili na MOM, želijo oddajo glasu omogočiti tudi občankam in občanom, ki niso vešči računalnika in bi pri tem potrebovali pomoč. Zato so poleg telefonske podpore uvedli tudi pomoč na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti, vendar se je treba tja predhodno naročiti s telefonskim klicem.

Znotraj vseh štirih območij je na voljo skupno 131 projektov v vrednosti med 2000 in 20.000 evri. Občani so jih sicer predlagali še več, 330, a jih je komisija slabi dve tretjini izločila zaradi neizpolnjevanja vnaprej določenih pogojev.

Spomnimo, mariborska občina je mesto za lažjo izvedbo razdelila na štiri območja, vsakemu je v letih 2021 in 2022 v okviru participativnega proračuna namenila skupno 120.000 evrov. Občani si morajo najprej enega od teh območij poljubno izbrati, nato pa lahko znotraj njega glasujejo za enega ali več projektov v skupni vrednosti največ 40.000 evrov.

Takšno razgledno ploščad si je v MČ Magdalena zamislil eden od predlagateljev. 
Mariborsodeluj

Obuditi čolnarjenje na Treh ribnikih

Največja izbira je v četrtem območju, ki zajema mestne četrti na desnem bregu Drave (MČ Brezje - Dogoše - Zrkovci, MČ Pobrežje, MČ Tezno, MČ Magdalena, MČ Studenci, MČ Tabor, MČ Nova vas, MČ Radvanje). Občani lahko tam glasujejo za katerega od 63 zelo raznolikih projektov, ki se nanašajo na vse od urejanja prometnih problematik do subvencioniranja psihoterapije za socialno ogrožene. Med bolj zanimivimi je, da bi eno od blokovskih ploščadi v Novi vasi uredili kot oder za ulične umetnike. Na voljo je tudi projekt, ki predlaga ureditev razgledne ploščadi na nabrežju Drave, ki bi ponujala razgled na Lent. Glas je med drugim mogoče oddati tudi za dodatno zaščito in ureditev krajinskega parka Stražun.

Pri Konservatoriju za glasbo in balet bi narisali drugačen prehod za pešce. 
Maribosodeluj

Za bolj kakovostno življenje v središču mesta, ki je zajeto v drugem območju (MČ Ivan Cankar, MČ Center, MČ Koroška vrata), se lahko občani odločajo med 43 idejami, med njimi tudi zelo izvirnimi. Takšen je denimo klavirski prehod za pešce pri Konservatoriju za glasbo in balet ali organizacija Iger brez meja za mariborske osnovnošolce. Med predlaganimi projekti so tudi obnova male tržnice v Dominkuševi ulici, ureditev plovbnega režima in obuditev čolnarjenja na območju Treh ribnikov, igrala za starejše otroke ob Parku Borisa Kidriča ali postavitev gnezdišč za labode na Lentu.

Spomenik živalim, žrtvam vojn

Predlogi občanov v tretjem območju pa so pokazali, da si prebivalci v krajevnih skupnostih na desnem bregu Drave (KS Razvanje, KS Limbuš, KS Pekre) poleg ureditve prometa najbolj želijo otroških igral in športno-rekreativnih površin na prostem, saj se skoraj vsi predlogi vrtijo okoli tega. Medtem je v prvem območju, ki zajema krajevne skupnosti na levem bregu Drave (KS Malečnik - Ruperče, KS Kamnica, KS Bresternica - Gaj), najbolj skromna izbira. Na voljo je devet projektov, med drugim kolesarski poligon oziroma pumptrack Malečnik, postavitev digitalnih rekreacijskih tabel, otroška igrala v Bresternici, najbolj poseben pa je gotovo predlog za spomenik padlim živalim vojn, obredov in znanstvenih poskusov.

Eden od predlaganih projektov se zavzema za dodatne klopi, ureditev prostorov za piknik, trim steze in obnovo igral v Stražunskem gozdu. 
Andrej Petelinsek

Pred glasovanjem se je treba registrirati v sistem. Torej z geslom, ki ga na svojo elektronsko pošto posameznik dobi na podlagi vpisa svojega imena in priimka ter EMŠA. Projekti, ki bodo na posameznem območju dobili največ glasov, bodo umeščeni v proračun MOM za leto 2021 ali 2022. Dobili bodo tudi svojega skrbnika, kako daleč je izvedba posameznega projekta, pa bodo nato lahko občani spremljali na spletni platformi www.mariborsodeluj.si, kjer se opravita tudi registracija in glasovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta