Mariborske srednje šole v težavah zaradi zvišanja najemnine za športno vzgojo

Igor Selan Igor Selan
13.11.2019 17:26

Športni objekti Maribor bi sedmim srednjim šolam zvišali najemnino za uporabo športnih objektov, v katerih izvajajo športno vzgojo; ravnatelji opozarjajo, da šole denarja za to nimajo, ministrstvo za šolstvo pa dodatnega denarja ne da.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mariborski občini si želijo, da bi šole uporabljale njihove športne objekte, vendar po pošteni ceni.
Andrej Petelinšek

Sedem mariborskih srednjih šol, ki nimajo lastne telovadnice (Srednja šola za oblikovanje, Prometna šola, IC Piramida, III. gimnazija, Srednja elektro in računalniška šola, Srednja trgovska šola in Srednja šola za gostinstvo in turizem), se je znašlo v stiski. Športni objekti Maribor (ŠOM) so jim namreč povišali najemnino z 12 na 17,9 evra na uro. Kot zagotavljajo ravnatelji, bi vsako šolo to dodatno stalo okrog deset tisoč evrov letno, takšnega stroška pa naj šole ne bi zmogle oziroma bi šel na račun izobraževanja učiteljev ali nabave nove šolske opreme.
"V obeh primerih bi kratko potegnili naši dijaki, saj ne bi bili deležni enako strokovnega oziroma kvalitetnega pouka, kot so ga dijaki v šolah, ki imajo lastne telovadnice in stroška najema telovadnic nimajo," razlaga ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Nadja Jager Popović. In doda: "Junija smo na ministrstvo za šolstvo poslali dopis, a vse do avgusta nismo dobili nobenega odgovora. Potem smo jih še enkrat urgentno pozvali, naj nam pomagajo zagotoviti pogoje za delo, a so nas klicali in rekli, naj ne pristanemo na zvišanje niti za en evro, ker denarja ni. Zato smo se obrnili tudi na občino, a se podžupanja, pristojna za šolstvo, sploh ni oglasila."

Srednja šola za oblikovanje Maribor na svojo telovadnico čaka že vse od preselitve v nove prostore leta 1995.
Sašo Bizjak

Občina: "Cena ne pokriva niti stroškov"

Z mariborske občine neodzivnost zanikajo. Podžupan Samo Peter Medved poudari, da je župan Saša Arsenovič o tem vprašanju govoril tudi z ministrom Jernejem Pikalom, pa čeprav zagotavljanje dvoran srednjim šolam za izvajanje športne vzgoje sploh ni obveza občine. "Pripravljeni smo se sestati tudi z ravnatelji, a zgolj iz čuta odgovornosti, ne pa, ker smo to dolžni. Ustanovitelj srednjih šol je namreč ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Dejstvo je, da cena, ki so jo šole plačevale doslej, ta je enaka že vse od leta 2006, ne pokrije niti fiksnih stroškov. Samo lani so ŠOM ob nekaj več kot 74 tisoč evrih prihodka iz tega naslova zabeležili 49 tisoč evrov izgube. To je za zavod, ki je v sanaciji, enostavno nevzdržno," opozarja Peter Medved. Kot je znano, se Športni objekti Maribor otepajo okrog 400 tisoč evrov tekočega minusa in kar 1,2 milijona dolga.

Ministrstvo problem prelaga na ravnatelje

A ministrstvo, ki je kot ustanovitelj srednjih šol najbolj poklicano, da omenjeni problem reši, še naprej stoji ob strani in ravnatelje stiska v kot. V torek jim je tako poslalo dopis, v katerem zapiše zgolj: "Z obžalovanjem sprejemamo informacijo, da kljub prizadevanjem vsi skupaj doslej še nismo uspeli prepričati občine in ŠOM, da je planirani dvig cene najema previsok." In doda še grožnjo: "Verjamemo, da ste se pri pogovorih zavedali, da vas ministrstvo ne more odvezati pristojnosti in odgovornosti za (ne)podpis pogodbe in izvedbe programov."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta