Mariborski gostinci svetnike pozivajo, naj ne podražijo gostinskih vrtov

Igor Selan Igor Selan
26.10.2023 13:01

Mariborski mestni svet bo danes znova odločal o podražitvi gostinskih vrtov v zimskem obdobju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinci opozarjajo, da je ogrevanje zunanjih površin pozimi energetsko zelo potratno
Igor Napast

Mariborski mestni svetniki bodo danes ponovno odločali o podražitvi gostinskih vrtov, po predlogu mestne uprave bi za vrtove poleti plačevali enako kot trenutno (vrednost točke 0,36 evra), medtem ko bi pozimi plačevali polovico vrednosti točke, ob tem pa bi se jim obračunavala tudi dejanska velikost vrta. Po sedaj veljavnem odloku namreč uporabniki v zimski sezoni plačujejo uporabnino za največ pet kvadratnih metrov gostinskega vrta, ne glede na to, kako velik je dejansko njihov gostinski vrt, ali pa celo manj, če je manjši od petih kvadratnih metrov. Po prvotnem predlogu mestne uprave bi se sicer uporaba gostinskih vrtov podražila še bolj, gostinci bi naj zanje tudi pozimi plačevali celo enako, kot poleti, a je župan Saša Arsenovič ta predlog po pritožbah gostincev omilil.

A se gostinci ne strinjajo niti z manjšo podražitvijo. Kot že septembra, so se tudi tokrat na mestne svetnike obrnili z javnim pismom, v katerem med drugim zapišejo: "Poudarili bi, da so cene najema gostinskih vrtov po našem mnenju že tako previsoke, saj se v poletnem obdobju že približujejo najemninam lokalov. Upoštevati je namreč potrebno, da že poleti le redko dosegamo polno zasedenost gostinskih vrtov, večinoma ob vikendih zvečer, kar je le dva dni od sedmih. Tukaj prištejmo še vremenske razmere - ravno letos poleti smo bili priča dolgotrajnemu deževju in znižanju temperatur, ko so bili naši lokali in vrtovi prazni."

Gostinci izpostavljajo, da so generator utripa mesta, zato prosijo, da jih občina finančno ne obremenjuje še dodatno
Igor Napast

K temu dodajo, da jih pred medijskim poročanjem nihče iz občine ni povabil na predstavitev predloga ali izmenjavo mnenj, zato jih žalosti, da se v Mariboru odločitve sprejemajo mimo javne diskusije: "Pričakujemo, da se bodo spremembe, ki vplivajo tudi na naše poslovne načrte, pred sprejemanjem z nami tudi uskladile. Trenutno veljaven odlok iz leta 2013 se nam zdi pravičen, saj večino zimskega obdobja gostinci ne moremo uporabljati vrta kot primarnega prostora za goste, saj služi le kratkotrajnim posedanjem gostov (npr. med pavzo za cigaret, saj kajenje v zaprtih prostorih ni dovoljeno), ki praviloma že sedijo v notranjosti lokalov. Prav tako se ne strinjamo z utemeljitvijo, da lahko vrtove ogradimo in ogrevamo s plinskimi in električnimi grelci. Ogrevanje zunanjih površin je namreč energetsko zelo potratno in redki gostinci, ki se za to odločijo, že plačujejo dodatne stroške vedno dražjih energentov, da bi le ugodili svojim gostom. Ob tem smo gostinci tudi generator utripa mesta. Z urejanjem lokalov, organizacijami prireditev, ponudbo, prijaznostjo, večkrat v vlogi vodičev in informatorjev, nenamenoma tudi infrastrukturo javno dostopnih WC-jev bogatimo mesto in prosimo, da nas dodatno finančno ne obremenjujete."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta