Mariborski minibus Maister dobil mlajšega brata

Igor Selan Igor Selan
29.06.2020 14:52

Mariborska občina in Marprom sta danes v uporabo predala še drugi električni minibus Maister

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Mariborskih lekarn Albin Turk, župan Saša Arsenovič in direktor Marproma Bernard Majhenič ob predaji defibrilatorja, ki bo nameščen v novem minibusu Maister
Sašo Bizjak

Mestni avtobusni prevoznik Marprom je danes na skoraj že dokončno prenovljenem Glavnem trgu predstavil novo električno vozilo Maister. Prvi Maister je po mariborskih ulicah zapeljal decembra leta 2017, za razliko od ostalih avtobusov pa nima začrtane poti in postajališč, ampak je namenjen temu, da občanom in obiskovalcem olajša dostop do trgovin, gostinskih lokalov, različnih ustanov in znamenitosti v mestnem središču. Ker je bil ta način prevoza tako med občani kot turisti dobro sprejet, se je, kot je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič, izkazala potreba po nakupu dodatnega električnega vozila: "Končno imamo tudi rezervno vozilo, zato bomo storitev zdaj lahko uporabljali 365 dni v letu. V kolikor bo potreba po teh prevozih naraščala, bomo v določenih terminih uporabljali obe vozili hkrati." Novo vozilo Maister je nabavila mariborska občina, stalo je dobrih 70 tisoč evrov, a je občina zanj plačala le 15 odstotkov vrednosti, ostalo so nepovratna sredstva iz Eko sklada.

Defibrilator tudi na novem Maistru

Tako kot že prvi električni minibus je tudi novi opremljen z defibrilatorjem. Tega so občini oziroma Marpromu donirale Mariborske lekarne. "Zdi se mi izjemno dobro, da so lekarne donirale defibrilator, ker to bistveno poveča možnost preživetja ob nenadnem srčnem zastoju in rešuje življenja. Maister v središču mesta namreč lahko zelo hitro pride do ponesrečenca, vsekakor prej, kot ponesrečenec do defibrilatorja," je ob predaji vozila Marpromu povedal župan Saša Arsenovič. In dodal: "Upam, da bo tudi drugi Maister pogosto v uporabi, prepričan sem, da bo izkušnja dobra. Z njim povezujemo središče mesta. Upam pa, da bomo kmalu aktivirali še tretjega, poletnega."

Letno prepelje več kot 20 tisoč potnikov

Maister sicer letno prepelje dobrih 20 tisoč potnikov, dnevno po mestu pa naredi med 180 in 200 kilometri. Njegovi uporabniki so predvsem upokojenci. "Najbolj priljubljena tura je predvsem osrednja mariborska tržnica, ga pa za dostavo uporabljajo tudi nekateri lastniki lokalov. Pa seveda turisti," je povedal Tomislav Trbušič iz Marproma. Da so najpogostejši uporabniki dejansko upokojenci, je potrdila tudi voznica Maistra Amira Kantar:
"V telefonu imam poln imenik stalnih strank, v glavnem imamo namreč redne stranke, ki nas, ko nas potrebujejo, pokličejo. Takih, ki nam pomahajo z roko, da nas ustavijo, ni prav veliko. Včasih se nam zgodi tudi kaj nenavadnega. Nazadnje me je poklicala gospa, da sem jo iz spodnjega nivoja tržnice peljala do zgornjega. Ampak je bila res starejša, težko je hodila in imela poln voziček, zato zamer seveda ni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta