Mariborski Nigrad pripravljen na zimsko sezono

Igor Selan Igor Selan
13.11.2020 12:22

Mestna občina Maribor za zimsko službo letos namenja 1,4 milijona evrov. Nigrad je od danes v polni pripravljenosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nigradovi plugi so pregledani in pripravljeni na zimo
Andrej Petelins_ek

1,4 milijona evrov, kar 600 tisoč evrov manj kot lani torej, je Mestna občina letos namenila za prihajajočo zimsko sezono, a je vsota, kot je danes ob uradnem začetku zimske sezone povedal Uroš Kosi iz urada za komunalo in promet, na ravni lanske realizacije. Če bi zima letos pokazala zobe in bila bolj radodarna s snegom, kot lani, bo seveda občina denar priskrbela s prerazporeditvami proračuna.

V Nigradu so, tako pravijo, na prihajajočo zimsko sezono dobro pripravljeni. Na zalogi imajo dobrih 1400 ton posipne soli, prav toliko kubičnih metrov posipnega peska in 220 kubičnih metrov mešanice soli in peska. "Skupaj s kooperanti bo za odstranjevanje snega tudi to zimo skrbelo kar 150 ljudi z 80 plužnimi enotami, ki jim bodo po potrebi z ročnim čiščenjem na pomoč priskočili tudi zaposleni v občinskem režijskem obratu," je povedal vodja zimske službe pri Nigradu Matjaž Kerbler.

Pluženje po prioritetah

Kot vsa leta doslej bodo ceste ob snežnih padavinah čistili po prednostnem seznamu, prve bodo na vrsto prišle glavne ceste in ceste, po katerih poteka javni potniški promet, sledijo lokalne in strme ceste in šele nato vse druge. S posipavanjem cest bodo začeli takoj ob začetku snežnih padavin, sneg z glavnih cest bodo začeli odstranjevati, ko bo na njih desetcentimetrska plast, s preostalih pa, ko bo zapadlo petnajst centimetrov snega.

Izvajalci zimske službe občane ob tem pozivajo, naj med sneženjem svoja vozila, če je to le mogoče, umaknejo z javnih površin in tako omogočijo lažje pluženje in posip.

Ker vsako leto tudi pozimi kolesari vse več ljudi, ni odveč opozorilo, da bodo kolesarske poti tudi to zimsko sezono namenjene predvsem odlaganju snega. V takih primerih kolesarji pločnikov ne smejo uporabljati, ampak morajo voziti po cestišču.

Da naj svoje avtomobile pravočasno pripravijo na zimske razmere, pa voznike poziva policija. Kot je povedal Vojko Bevk iz mariborske prometne policije, sankcije za neustrezno opremo znašajo od 40 pa vse tja do 500 evrov. "V času zimske sezone morajo vozniki svoje avtomobile opremiti z zimsko opremo, torej vsemi štirimi zimskimi pnevmatikami s profilom najmanj tri milimetre ali letnimi pnevmatikami z istim profilom in verigami. Ob tem morajo vozniki v primeru snežnih padavin še pred vožnjo obvezno očistiti svoja vozila."

Odmetavanje snega na ceste je prepovedano

Vodja medobčinske inšpekcije Nina Mikl je spomnila tudi na obveznosti občanov: "Tako upravniki kot uporabniki stavb so s streh in žlebov dolžni odstranjevati ledene sveče, pri čemer morajo pravočasno zavarovati pločnike in ceste, preprečiti pa morajo tudi padanje snega na javne prometne površine. Naj opozorim, da je pri odstranjevanju snega tega prepovedano odlagati na javne prometne površine, odlagati ga je treba na rob vozišča, pri čemer pa se ga ne sme odložiti na objekte za odvodnjavanje, ti morajo ostati prosti. Inšpektorji bodo vso zimo izvajali redne kontrole, obravnavali pa bodo tudi vse prijave občanov. Zaradi nespoštovanja navedenih obveznosti je za posameznika zagrožena globa v višini 200 evrov, a po naših izkušnjah večina kršiteljev že na podlagi opozorila inšpektorja nepravilnosti odpravi."

Kot vsako zimo bo občanom na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti ob predložitvi osebnega dokumenta na voljo do 20 kilogramov posipne soli. Posodo, v kateri jo bodo odnesli, morajo občani priskrbeti sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta