Mariborski Seltron je izvoznik leta

STA
11.11.2019 21:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marijan Hertiš, ko je bil Seltron v izboru za podjetje leta. 
Andrej Petelinšek

Letošnji prejemnik nagrade izvoznik leta, ki jo je v zaključku mednarodnega izobraževalnega programa Vodenje izvoznega poslovanja (ITM) podelila javna agencija Spirit Slovenija, je družba Seltron iz Maribora, ki se ukvarja s sistemskimi rešitvami za varčno ogrevanje.
Seltron je podjetje s konstantno umirjeno generično rastjo, s katero omogoča kontinuiran interni organizacijski in poslovni razvoj. Cilj internacionalizacije podjetja je, da vsako leto pridobijo vsaj en nov trg, potencial rasti pa vidijo predvsem v razvojnem sodelovanju z obstoječimi kupci in širitvi sodelovanja na že osvojenih trgih, so v obrazložitvi navedli organizatorji.
Zaposleni pri oblikovanju konkurenčnosti sodelujejo in so ponosni na dejstvo, da podjetje več kot 85 odstotkov izdelkov izvozi. Podjetje ustvarja nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega, ki jo je v zadnjem letu povečalo za 13 odstotkov.
V zadnjih treh letih je podjetje razširilo svoje poslovanje na dva nova trga v Evropi, pa tudi v Rusijo in na Novo Zelandijo. Pred vsako odločitvijo o vstopu na nov trg tega podrobno analizirajo, se primerno pripravijo in odločijo za obliko prisotnosti na tem trgu.
Direktor Seltrona Marijan Hertiš je ob prejetju nagrade dejal, da je to tudi priložnost, da z zaposlenimi pogledajo v preteklost in ocenijo, kaj vse so ustvarili. "Glede na to, da posel delajo ljudje, bo to tudi največji izziv za nas, saj je bazen kadrov zelo majhen, odhajajo nam tudi sposobni ljudje," je dejal o prihodnjih izzivih družbe.
Poleg Seltrona so bili finalisti še družbe Sportradar, Novak M, Termo Shop in Prima Filtertehnika.
Metodologija izbora ITM-izvoznika je temeljila tako na kvantitativnem kot kvalitativnem vrednotenju doseganja rezultatov in delovanja podjetij. Temeljila je na naboru objektivnih kazalnikov za leto 2018 oz. trendnih pokazateljih za obdobje treh let na področju finančne uspešnosti, učinkovitosti poslovanja, strukture in tržnih deležev na mednarodnih trgih ter zaposlovanju.
Drugi del vrednotenja je izhajal iz kvalitativnega vrednotenja aktivnosti na področju mednarodnega poslovanja z vidika kulture podjetja, motivacije zaposlenih, razvoja izdelkov, inovacij, izobraževanja in proaktivnosti delovanja na mednarodnih trgih.
Kot zmagovalca je komisija izbrala podjetje, ki je izstopalo po visokih, pozitivnih vrednostih izbranih objektivnih kazalnikov in je hkrati doseglo visoko oceno razvoja in delovanja mednarodnega poslovanja podjetja.
Agencija Spirit mednarodni izobraževalni program ITM sicer podpira od leta 2006. V 12 letih izvajanja je program uspešno končalo več kot 1600 slušateljev v 27 državah, od tega največ na Švedskem in v Sloveniji. Pri nas je izobraževanje doslej uspešno končalo 148 slušateljev.
Učinki na poslovanje 27 udeleženih podjetij prvih treh generacij programa ITM v treh do petih letih po udeležbi so skupno 42 osvojenih novih tujih trgov in skupna rast prihodkov iz prodaje na tujih trgih v povprečju za 40 odstotkov, so navedli v Spiritu.
Nagrada ITM izvoznik leta je bila podeljena že šestič, dosedanji prejemniki pa so bila podjetja Geneplanet, Xlab, Metra inženiring, Strip's in Špica International. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta