Martinovanje v Mariboru: Za stojnico tudi 2000 evrov

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.11.2019 17:54

Največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji je na Trg Leona Štuklja pripeljalo več kot 15 tisoč obiskovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Pred 36 leti je Jože Protner, danes pretor častivrednega vinskega konventa svetega Urbana, napisal prvi scenarij za martinovanje in včeraj je bil ponosen na to, v kaj se je s trdim delom razvila ideja. Dogodek, ko iz mošta vino nastane, je na Trg Leona Štuklja zvabil množico obiskovalcev, ki so, kot v zadnjih letih, tradicionalno prizorišče napolnili že dopoldne.
"Martinovanje je čas, namenjen čaščenju narave in vsega, kar nam je podarila. To je čas veselja, a v največji meri je to praznik vinogradništva in vinogradnikov," je vinska kraljica Slovenije Meta Frangež iz Gornje Radgone pozvala obiskovalce, da so dvignili kupice v čast vsem vinogradnikom v Sloveniji za njihovo trdo delo. In ko je mariborski župan Saša Arsenovič slavnostno povedal "Svečano oznanjam, da od tega trenutka v mestu Maribor mošta več ni in je samo še mlado vino. Na zdravje!", je mošt postal vino.

Trg Leona Štuklja je spet pokal po šivih.
Igor Napast

Štirideset vinarjev in devet gostincev

Zalika s prijatelji že 34 let obiskuje mariborsko martinovanje. "Preprosto fajn je. Srečamo se s prijatelji, nekaj spijemo, pojemo in se imamo fajn," je pojasnila. Precej mladostni so bili trije fantje, ki so dopoldne raje kot k pouku zavili na trg. Upajo, da jim bodo profesorji odsotnost spregledali. "Če pa je štajersko novo leto," so navihano povedali. Tri gospe iz Poljske so prišle v Maribor prav na festival vina, kot so ga poimenovale. Ni jih razočaral, navdušenje nad hrano in pijačo bodo odpeljale s seboj domov. Čeprav se je marsikdo včeraj spraševal, ali v Mariboru ta dan sploh kdo dela, je skrivnost razkrila Sonja: "Seveda delamo, samo med malico smo skočili na trg, da malo pojemo, se pogovorimo, slišimo slovensko glasbo in vidimo vesele ljudi. Potem je tudi delati lažje." ​

Ni manjkalo mošta, mladega vina, domačih mesnin in tradicionalnih jedi, zaradi hladnejšega vremena pa je prijalo tudi kuhano vino.
Sašo Bizjak

"Upam, da bo šlo finančno skozi"

Po letih odsotnosti se je na martinovanju predstavil tudi Vinag z letošnjim mariborčanom. "Tukaj to vino prvič predstavljamo, saj smo ga želeli prvim predstaviti prav Mariborčanom," je povedala Maruša Pišljar iz Metalke Commerce, novega lastnika Vinagove vinske kleti in vinogradov. Njihova stojnica je stala sredi trga, Pišljarjeva pravi, da so jo lokaciji primerno tudi plačali - kar 2000 evrov. "Naš namen letos tukaj ni zaslužiti, temveč ponovno ljudem pokazati, da Vinag obstaja in da delamo."

Sašo Bizjak
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta