(MB-TEDEN) Minister Koritnik, sedi, ena!

25.09.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravna enota Maribor, kjer je okoli 135 zaposlenih, nima sreče z načelniki.
Sašo Bizjak

Upravna enota Maribor, kjer je okoli 135 zaposlenih, nima sreče z načelniki. V osmih letih ima že šestega. In ta teden smo razkrili, da tudi Robert Pungerl, sicer favorit ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ne bo postal načelnik s polnimi pooblastili. Neuspešno je kandidiral že na dveh javnih natečajih za načelnika.

Mesto načelnika se je sprostilo, ko je Koritnik v začetku leta razrešil Srečka Đurova, sicer člana SD, ki je lani prepovedal koncert kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru. Ali je zgolj naključje, da je za naslednika Đurova želel postaviti Pungerla, ki je kot odvetnik zastopal Milana Trola, organizatorja koncerta Thompsona v tem mestu ob Dravi? Ne nepomembno je tudi, da sta minister Koritnik in Pungerl člana iste politične stranke, SMC. Res je, da je sindikat opozarjal na domnevno nedopustna ravnanja nekdanjega načelnika Đurova, ki naj bi se bil s povračilnimi disciplinskimi ukrepi maščeval uradnicam, kar je prišlo še kako prav ministru Koritniku, saj je uradno prav zaradi tega odpustil Đurova. A opravljeni inšpekcijski nadzori naj bi bili dali prav nekdanjemu načelniku, ne navedbam uradnic. V primeru odpovedi uradnici pa mora svoje reči še delovno sodišče.

Robert Pungerl je odvetnik z 20-letnimi izkušnjami v pravosodju. Kot zaposlenemu v lastni odvetniški družbi mu je uspelo prepričati vrhovne sodnike, da so oprostili mariborska goreča zagovornika legalizacije konoplje, in dosegel je oprostilno sodbo za proizvajalca prepovedane konoplje. Ko se je spomladi prijavil za načelnika, mu je posebna natečajna komisija uradniškega sveta dala vedeti, da resda izpolnjuje formalne kriterije, a ima premalo vodstvenih izkušenj. Takrat je Pungerl izpeljal manever in med razgovorom odstopil od prijave, da mu komisija ni mogla izdati sklepa o neprimernosti, ki bi bil zavezujoč leto dni. Komisija je spoznala za primernega nekoga drugega, a to ministru ni bilo pogodu, češ da ni zadovoljen, ker mu predlagajo zgolj enega. Vsemu navkljub pa je minister, čeprav se še ni mudilo (upravno enoto je vodila vršilka dolžnosti), prav Pungerla imenoval za novega vršilca dolžnosti načelnika.

Na razpisu v začetku poletja se komisija ni ukvarjala z mankom Pungerlovih vodstvenih izkušenj, temveč je to ugotovil neodvisen strokovnjak. Noviteta je namreč psihološko testiranje vodstvenega potenciala uradnikov na položajih v državni upravi, pri katerem, kot je povedal psiholog Radovan Kragelj, preverjajo, "ali je nekdo zmožen organizirati, upravljati ljudi, jih motivirati, razreševati konflikte, koliko je pri tem odločen, samozavesten, korekten, zmožen biti do vseh enak, kakšna je njegova čustvena stabilnost v določenih kritičnih situacijah". In tu je Pungerl pogrnil. Pri vodstvenih kompetencah.

Ta fiasko je predvsem odgovornost ministra Koritnika. Bi prvi uradnik v državi opravil test vodstvenih sposobnosti? Ali pa je bil vse skupaj dober načrt. Določene kadrovske rošade je Pungerl že opravil in zamenjal nekatere vodje oddelkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta