(MB-TEDEN) Za goste gre

Vida Božičko
17.04.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi gostinci so bili med pripravami na odprtje veseli, a je v njihovem podtonu zaznati skrb.
Andrej Petelinšek

Po mesecih pitja kave iz papirnatih lončkov za zraven bomo v ponedeljek končno spet lahko sedli za mizo lokala in pili iz keramike. Z nasmehom, skritim pod masko, nam bodo postregli tisto pravo svežo kavo, ki bo imela za prst debelo peno brez nepotrebnih mehurčkov, na vrhu pa srček izpod roke pravega barista. Potem ko so se gostinske terase v začetku marca za nekaj tednov odprle le v dveh regijah, je zdaj nabor nekoliko širši in seznam tokrat osmih regij je osrečil tudi Štajerce.

Družbena omrežja so že preplavili vabljive fotografije in napisi: V ponedeljek se vidimo. Veselimo se vašega obiska. Vabljeni, da nas spet obiščete. A to je le marketing. "Jasno je, da gostinci ne bomo napisali nič v smislu - joj, v ponedeljek lahko odpremo, a le terase in pod strogimi pogoji. Ne vemo, ali se splača, a bomo poskusili," je dejal mariborski gostinec Nešo Vukotić.

Odprtje pod strogimi pogoji pomeni le prvi korak k normalnosti, a iskreno veselje je vendarle na strani gostov, saj so druženje v lokalih že zelo pogrešali. Ta ventil, ki ga gostilna prinaša, je manjkal predolgo in gostinci to zaznavajo v odzivih ljudi, navdušenih, da bodo spet lahko sedli, sicer ne za šank, a vsaj na gostinsko teraso. Tudi gostinci so bili med pripravami na odprtje veseli, a je bilo v njihovem podtonu zaznati skrb. Strogi pogoji v kombinaciji z muhastim aprilskim vremenom namreč ne bodo prinesli dobička. "Lokali smo prevzeli vlogo ustanove za socialno varstvo. Odpiramo predvsem zaradi gostov, rentabilnosti za posel pa zagotovo ne bo," je dejal Ramiz Derlić, lastnik lokala Piaf, ki v Poštni ulici sicer že postavlja mize. "To je velika razdalja in povsem nerentabilna," je dejal. "Če te omejitve ne bi bilo, bi hkrati lahko postregli 60 gostom, zdaj jih bomo sprejeli le 20," je nadaljeval. In to je eden od lokalov z večjo teraso. Številni imajo manj kapacitet, zato bodo še bolj tehtali, ali bi lokal sploh odprli. V Poštni ulici se na ponedeljek pripravljajo praktično vsi gostinci, drugače pa je tam, kjer strežejo pretežno hrano. Glede na prve odzive predstavniki sektorja predvidevajo, da se bodo odpirali le bari. Tisti, ki ponujajo hrano, pa le v primerih, ko so že zdaj zagotavljali prevzem in dostavo. Zagon kuhinje bi namreč prinesel velik strošek z nabavo novih zalog, in to brez zagotovila, da bodo lokali lahko obratovali tudi teden za tem.

Kje bomo kljub za ponedeljek napovedanemu dežju torej lahko spili tisto kavo, bomo videli po prvem sprehodu po mestu. Kakšen krčmar bo zagotovo raje počakal na sonce, kdo drug pa na konec epidemije. Takrat bo, upamo, gostilna spet postala prostor neskončne interakcije med znanci in neznanci, za lastnike pa stabilno poslovno okolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta