(MB-TEDEN) Županove reakcije

Igor Selan Igor Selan
26.07.2019 17:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Poletja so v novinarstvu znana tudi kot čas kislih kumaric. Čas torej, ko naj bi mediji v pomanjkanju pomembnih novic objavljali tudi bolj trivialne zgodbe, takšne, vložene za zalogo, ki jih vzameš iz kozarca, ko res nimaš ničesar več ponuditi. In prav s kislimi kumaricami se je mariborski župan Saša Arsenovič skušal izviti iz zagate, v katero se je spravil z nepravilnim parkiranjem svojega skuterja in kasnejšim klicanjem redarja na zagovor. "Kazen sem, takoj ko sem videl, kaj je bilo narobe, tudi plačal in mislim, da je s tem ta poletna tema zaključena," se je izmotaval Arsenovič.
A dejstvo je, da župan znova, kot v primeru Cafove ulice, ni znal ohraniti mirnih živcev. Da je zdrsnil tam, kjer ne bi smel. Zadeva namreč še zdaleč ni tako trivialna, kot se zdi na prvi pogled in kot jo je ob Arsenoviču razumel tudi kateri občan. Pa četudi bi šlo samo za v nasprotju s predpisi parkirani skuter. Pa ni.
Če namreč ta isti župan redarjem odreja, da v mestu naredijo red, da v proračun z globami prinesejo trikrat več denarja kot lani oziroma toliko kot njihovi bistveno številnejši ljubljanski kolegi, pa čeprav so mariborski redarji po (pri)merljivih kazalcih od njih učinkovitejši že zdaj, potem si napačnega parkiranja pač ne sme privoščiti. Seveda vzamemo v zakup, da dejansko ni vedel, da je parkiral, kjer ne bi smel. In v tem pogledu tudi, da se je želel pozanimati, kaj je naredil narobe, da napake ne bi ponovil. A v tem primeru njegov skuter dan kasneje pred občino verjetno ne bi bil spet parkiran narobe. Ali pa se župan iz pojasnil redarja ni naučil ničesar.
A vse omenjeno lahko pustimo vnemar, pravi problem namreč ni bil napačno parkiran skuter, ampak županova reakcija. Klicati redarja na zagovor ter k temu pritegniti še vodjo redarstva in pomočnico direktorja mestne uprave bi lahko ocenili kot zlorabo položaja, morda celo kot zastraševanje podrejenih. Navadni občani namreč lahko zoper izrečeno globo, če redarja ne "zalotimo" med pisanjem kazni, podamo le pisni ugovor.
Morda drži tudi, da je redar svoje delo res opravljal, kot se je izrazil Arsenovič, več kot zavzeto. Kar, resnici na ljubo, izkazujejo tudi podatki redarstva. To namreč zaradi napačno parkiranih skuterjev izreče v povprečju le okrog deset glob letno, torej niti ene na mesec. Kar pa seveda ne pomeni, da je redar ravnal v nasprotju s svojimi pristojnostmi. Zaradi vsega omenjenega bi prvi med Mariborčani, četudi besen zaradi ravnanja redarja, moral znati obrzdati svoj temperament. Polen pod noge, morda tokrat izzvanih tudi z zmanjšanjem dodatka za povečan obseg dela - ta bi redarjem, glede na to, da jih le sedem namesto osemnajst, verjetno dejansko pripadal - bo kot župan dobil še ničkoliko. Tudi precej hujših.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta