Mestne nepremičnine: Za tržnico denar je, za Klička še ne

Mariborski mestni svetniki bodo na četrtkovi izredni seji odločali, ali bo novo občinsko podjetje Mestne nepremičnine kupilo stavbno pravico na objektu Mariborska tržnica s kreditom v višini dva milijona evrov in 550 tisoč evri ustanovnega kapitala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavbno pravico za celotno poslopje osrednje mariborske tržnice, ki vključuje parkirno hišo, trgovsko-gostinske lokale in mlečno-mesni paviljon, je leta 2016 odkupilo podjetje Inversio Gradnje iz Ljubljane.
Andrej Petelinšek

Mariborski mestni svet se bo v četrtek popoldan sestal na izredni seji predvidoma s samo eno temo - obravnaval bo poslovni načrt podjetja Mestne nepremičnine. Če ga bodo svetniki potrdili, kar pomeni, da se bodo strinjali z najetjem kredita v višini 2,000.000 evrov za nakup stavbne pravice na objektu Mariborska tržnica na Vodnikovem trgu, bo vršilec dolžnosti direktorja podjetja v 100-odstotni lasti Mestne občine Maribor Mojmir Grmek dan kasneje, torej v petek, 31. januarja, najverjetneje podpisal kupo-prodajno pogodbo s Simono Lebar, direktorico podjetja Inversio Gradnje.

Podjetje Inversio Gradnje je s Snago sklenilo najemno pogodbo za mlečno-mesni paviljon le do konca januarja.
Andrej Petelinšek

Parkirna hiša zasedena le 30-odstotno

Najetje dvomilijonskega kredita pri Gorenjski banki za obdobje desetih let je predvideno pod pogojem, da Mestne nepremičnine zagotovijo odplačilo dolga izključno iz neproračunskih virov. To pomeni z najemninami poslovnih prostorov, mestne tržnice, prodajo oglasnih mest in prihodki garažne hiše. Trenutni lastnik stavbne pravice na leto od najemnin dobi 276 tisoč evrov (brez DDV), na občini pa so prepričani, da lahko zagotovijo višji priliv denarja.

Tržnica je potrebna temeljite obnove.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Ukinili bodo 105 parkirišč v coni 8

Več denarja bodo na eni strani zagotovili s podražitvijo ure parkiranja in mesečnega najema, boljšo zasedenost v parkirni hiši z 263 mesti pa načrtujejo z večjim obiskom tržnice, ki jo nameravajo pokriti in obnoviti, z novim uvozom do parkirne hiše iz Strossmayerjeve ulice ter z ureditvijo nabrežja Drave, Lenta ter okolice v neposredni bližini objekta.

V gradivu tudi načrti podjetja v lasti župana

Na občini so izpostavili številne javne investicije na širšem območju: Sodni stolp (1,2 milijona evrov), vinogradniški muzej (558 tisoč evrov), Vojašniški trg (4,2 milijona evrov), Nabrežje reke Drave (7,7 milijona evrov), Koroška cesta in Glavni trg (4,7 milijona evrov), Dravska kolesarska pot (2,7 milijona evrov), Brv Lent-Tabor (3,5 milijona evrov).
V gradivu pa so omenjeni tudi načrti podjetja Galerija Gosposka v lasti župana Saše Arsenoviča - tako lahko preberemo, da bo hotel Garden Rooms na Vojašniškem trgu svoje goste napotil v parkirno hišo, da se v letu 2020 končuje sanacija Žičkega dvora, ki bo namenjen gostinskim, kulturnim, kongresnim in poslovnim dejavnostim, pri katerih bodo obiskovalci uporabljali parkirno hišo. Omenjena pa je tudi preureditev Starega radia v hotel s 37 sobami.

Obnova tržnice prihodnje leto

Kot najpomembnejši projekt Mestnih nepremičnin je izpostavljena sanacija osrednje tržnice, ki se bo začela leta 2021 in se končala leto kasneje. "Sanacija bo prinesla svež, urejen prostor druženja in raznolikosti, kamor se bodo prodajalci in obiskovalci dnevno vračali," so poudarili na občini. ​Pri prenovi tržnice bodo vgradili tudi dvigalo v parkirno hišo, ki bo obiskovalce popeljalo do Koroške ceste. Zgornji plato naj bi pokrili, tako da se predvideva oddaja prostora štirim manjšim lokalom, ki bodo primerni predvsem za okoliške vinarje in predstavitve vin ali piv.

Gostilna Pri treh ribnikih se razprostira na 681 kvadratnih metrih, skupaj s parcelo pa zajema skoraj 4000 kvadratnih metrov.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta