Osrednja tržnica: Višjo najemnino si bodo razdelili Snaga in najemniki

Barbara Bradač Barbara Bradač
09.01.2020 16:23

Kljub dogovoru o nakupu stavbne pravice je lastnica zahtevala izpraznitev paviljona. Da se to ne bi zgodilo, je morala Snaga plačati 40 tisoč evrov in pristati na zvišanje najemnine. Podjetje Mestne nepremičnine je zdaj tudi uradno registrirano, nakup naj bi izpeljali do konca januarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nakup stavbne pravice bo novo občinsko podjetje odštelo nekaj več kot 2,5 milijona evrov.
Andrej Petelinšek

Konec novembra lani je mariborski župan Saša Arsenovič javnosti razkril kot enega največjih uspehov mandata, da bo mariborska občina kupila stavbno pravico na nepremičnini na Vodnikovem trgu, kjer domuje tržnični kompleks. Poudaril je, da se je za nakup dogovoril s Simono Lebar, direktorico podjetja Inversio Gradnje, lastnikom stavbne pravice, da sta podpisala predpogodbo za nakup in se dogovorila o višini kupnine. Kasneje so se tudi mariborski občinski svetniki strinjali, da novo občinsko podjetje Mestne nepremičnine lahko izpelje nakup stavbne pravice.

Postopek nakupa teče, Lebarjeva zahtevala izpraznitev

A kot kaže, se takrat Lebarjeva in Arsenovič nista dogovorila, kaj bo z mlečno-mesnim paviljonom, ki ga od podjetja Inversio gradnje najema podjetje Snaga. Prvega decembra lani je Lebarjeva zahtevala izpraznitev paviljona, za kar ima tudi veljaven sklep sodišča. Konec leta 2018 je namreč začela sodni postopek odpovedi najemne pogodbe in izpraznitve poslovnega prostora, saj Snaga, ki kot koncesionar upravlja z mariborskimi tržnicami, ni pristala na zvišanje najemnine. Sodišče je v skladu z zakonodajo odmerilo enoletni odpovedni rok, ki se je iztekel 1. decembra lani. Lebarjeva se je sicer bila pripravljena pogovarjati o podaljšanju najemnega razmerja za paviljon, a le pod pogojem, da Snaga plača razliko od takrat zahtevane najemnine za obdobje enega leta, za lanski december in letošnji januar pa je postavila višjo najemnino.

Župan Saša Arsenovič je dogovor z lastnico ocenil za enega večjih dosežkov mandata.
Andrej Petelinšek

Prodajalci sklenili kompromis, velja do konca meseca

Je pa završalo med prodajalci v paviljonu, saj je Snaga najprej želela prevaliti stroške na tamkajšnje prodajalce, ki so nastali z višjo najemnino, pa tudi z novim stroškom, plačilom NUSZ. Najemnino so želeli zvišati za 115 odstotkov. Najem hladilne vitrine je Snaga želela zvišati s 133 evrov na 286 evrov, čemur pa so se prodajalci uprli. Da tako visokega stroška ne bodo zmogli, so na sestanku pojasnjevali direktorju Snage Janezu Letniku, predvsem ker prometa med tednom skorajda ni, in napovedali tudi, da bodo s takšnimi stroški prisiljeni zapustiti paviljon. Po sestanku z mariborskim županom so sklenili kompromis, da bodo za december in januar plačali 50 odstotkov višjo najemnino za svoje mesto. Do konca januarja so tudi sklenili takšne najemne pogodbe. In kdo bo plačal razliko? Snaga. "To pomeni, da bo levji delež podražitve zaradi dviga najemnine kril koncesionar," pravijo pri Snagi, ki je leto 2018 zaključila s kar 1,2 milijona evrov izgube.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta