Mladi za napredek Maribora: Tudi o čolnarnah na Limbuškem nabrežju

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
12.03.2020 15:49

Okoli 200 raziskovalnih nalog vsako leto naredi okoli 300 osnovnošolcev in srednješolcev z mariborskih šol, pred komisijami jih zagovarjajo te dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi morajo raziskovalno nalogo zagovarjati pred komisijo, na zagovoru jih poslušajo tudi ostali kandidati in njihovi mentorji. Na posnetku sta dijakinji Katarina Perc in Neja Rečnik med zagovorom pred komisijo, ki ji je načeloval Samo Pitamic.
Andrej Petelinšek

Orel nad potonom sfinginega ljudstva, Maribor v letih 1918-1945, Vranov let v svobodo, Pod dežnikom s Padežnikom, Čolnarne na Limbuškem nabrežju v ogledalu časa. To je le nekaj od okoli 200 naslovov raziskovalnih nalog, letos nastalih v okviru projekta Mladi za napredek Maribora. V sklopu zgodovinskega področja so jih naredili osmo- in devetošolci z različnih mariborskih šol in jih zagovarjali pred čisto zaresno štiričlansko komisijo zgodovinarjev, ki ji je načeloval dr. Aleš Maver. Videti je bilo zelo zares, kot da bi prisostvovali zagovorom na primer diplom.

Mladi si temo izberejo sami

Projekt Mladi za napredek Maribora že vrsto let vodi Zveza prijateljev mladine Maribor, v njem sodelujejo osnovnošolci in srednješolci. "Interes za raziskovanje je med mladimi iz leta v leto zelo podoben: nastane od 180 do 200 nalog, avtorjev je več kot 300, mentorjev okoli 180. Marsikdo, ki je raziskovalno nalogo delal kot osnovnošolec, se za to odloči tudi kot dijak," pravi Urša Žiger, koordinatorica projekta Mladi za napredek Maribora. Že nekaj let na področju zgodovine v projektu sodelujejo tudi učenci Doma Antona Skale.

Urša Žiger: "Osnovnošolci raje posegajo po družboslovnih temah, pri srednješolcih je bolj enakomerna razpršenost."
Andrej Petelinšek

Dragocene izkušnje za prihodnost

"Osnovnošolci raje posegajo po družboslovnih temah, pri srednješolcih je bolj enakomerna razpršenost, s tem da pri naravoslovju izstopata, ker Serš zelo močno sodeluje, elektrotehnika in računalništvo," pravi Urša Žiger in dodaja, da si želijo, da bi mladi delali naloge, ki so jih sposobni delati sami, in to v okolju, kjer so. Še pred zagovorom pred komisijo morajo avtorji nalogo vsaj enkrat predstaviti občinstvu na šolski predstavitvi - pred razredom, starši, učitelji. Zagovori se vrstijo te dni.
"S tem krepijo javno nastopanje in dobijo izkušnjo nalogo predstaviti na zagovoru pred čisto tujo komisijo, kjer jih ob članih komisije poslušajo tudi ostali kandidati in njihovi mentorji. Komisije sestavljajo strokovnjaki s področja, s katerega je naloga, in nalogo tudi čisto resno ocenjujejo. Vztrajamo pri tem, da so naloge narejene po principih ISO-standarda za znanstvenoraziskovalne prispevke: torej, da imajo uvod, raziskovalna vprašanja, postavljene hipoteze, da avtorji ustrezno navajajo vire in predstavijo metodologijo, da sta razprava o rezultatih in potem zaključek. Članov komisij je več kot sto. Vsaj trije člani morajo biti na zagovoru, vsaj dva morata nalogo prebrati, a praviloma jo preberejo vsi," še razlaga Žigrova. Najboljše naloge razglasijo na posebni prireditvi, letos naj bi bila konec marca, a zaradi razmer odpade.
Zapišimo še, da se resno delo obrestuje. "Na državno srečanje prijavimo skoraj četrtino vseh nalog in dobimo prav toliko zlatih," je na mariborske osnovnošolce in srednješolce ponosna koordinatorica projekta Urša Žiger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta