Modna hiša Maribor v težavah: Zaprli celotno prvo nadstropje

Igor Selan Igor Selan
03.09.2019 18:46

Zaradi slabih poslovnih rezultatov lastnika, družbe Montecristo SL, je brez službe v Modni hiši ostalo osem od 21 trgovk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgornja etaža Modne hiše danes
Igor Napast

Znamenita mariborska veleblagovnica Modna hiša se je znašla v težavah. Zaradi slabih poslovnih rezultatov v zadnjih letih so namreč lastniki pred dnevi zaprli celotno prvo nadstropje trgovine, na zavod za zaposlovanje pa iz poslovnih razlogov poslali osem od 21 zaposlenih. "Sama sem si že našla novo zaposlitev. Mlajše se bomo še nekako znašle, za starejše pa je res težko," je povedala ena od odpuščenih trgovk, ki je v Modni hiši delala osem let.

Dostop do zgornje etaže Modne hiše je po novem zaprt s panoji.
Igor Napast

Zadnji dve leti v rdečih številkah

​Iz družbe Modiana, ki obvladuje Modno hišo, odločitev za zaprtje zgornjega nadstropja trgovine utemeljujejo tako: "Z zmanjšanjem prodajne površine verjamemo, da bo pritlični prostor bolje izkoriščen, prodajni rezultati pa boljši."

Modna hiša Maribor
Igor Napast

Nekoč pravi zgled tekstilne trgovine

Na krčenje prodajnih površin nas je opozoril nekdanji dolgoletni komercialni direktor Modne hiše Ivan Ambrož. "V Modni hiši Maribor sem bil zaposlen vse do upokojitve, zdaj pa sem slišal, da se zapira vsa zgornja etaža in da gre skoraj polovica zaposlenih na borzo. Osebno mi je težko to slišati, vedno sem namreč verjel, da trgovec ne more propasti, če pošteno in pametno deluje. Ob tem je bila Modna hiša nekoč pravi zgled tekstilne trgovine in je vseskozi uspešno poslovala. Ko je nato prišlo do menjav lastnikov, so upravo sprva preselili v Ljubljano, nabava se je vršila na čisto drugačnih temeljih kot prej. Izvajali so enotno nabavo za vse trge in to se je začelo potem poznati pri upadanju prometa. Je pa žalostno tudi to, da je zdaj od celotnega stolpiča ostalo v uporabi samo pritličje. Že več let je zaprta tudi klet, kjer je bila včasih Mariborčanom dobro znana trgovina Emona. Kdo so lastniki stavbe, sicer ne vem. Mislim, da nihče ne ve niti, kdo je pravi lastnik Modne hiše. Po mojih informacijah so jo hrvaški lastniki prodali Italijanom, zdaj pa se govori, glede na to, da je v trgovini dosti kitajske robe, da so v ozadju celo Kitajci," nam je povedal Ambrož.

Prvi, ki so uvedli odpiralni čas nonstop

Modna hiša je svoja vrata odprla 25. maja 1963 in je tako letos praznovala 56-letnico. Zgrajena je bila kot nova poslovna stavba na Partizanski cesti, na prostoru nekdanjega gostišča Union ob istoimenski dvorani. Z velikimi izložbami, pritličjem in nadstropjem je v tistih časih pomenila izjemno razkošnost in bila magnet za številne kupce. Prav v Modni hiši so prvi v takratni Jugoslaviji uvedli možnost, da kupci ob pomoči prodajnega osebja sami izbirajo blago, prav tako so prvi uvedli nedeljeni odpiralni čas nonstop.

Modna hiša je bila ob otvoritvi pravi magnet za kupce.
Danilo Škofič
V Modni hiši se je včasih precej dogajalo, tudi modne revije.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta