Montažni paviljon na mariborski tržnici je črna gradnja, meni inšpekcija. Direktor Mestnih nepremičnin razlaga drugače

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.04.2022 05:50

Gradbeni inšpektor je izdal odločbo za odstranitev novega montažnega paviljona, saj je postavljen brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Občina se je zoper odločbo že pritožila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na občini menijo, da za začasni paviljon ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, a inšpekcija meni drugače.
Andrej Petelinšek

Še kar se kopičijo temni oblaki nad tržnico na Vodnikovem trgu. Prodajalci na glavni mariborski tržnici ne morejo v miru prodajati. Na zgornji ploščadi v na hitro začasno postavljenem montažnem objektu že skoraj dva meseca prodajajo mleko, mlečne izdelke in meso domačih štajerskih in koroških živali. Tja so bili preseljeni prodajalci, potem ko so morali zapustiti spodnji mlečno-mesni paviljon, ki je v zasebni lasti. A kot kaže, so težave ponovno na vidiku. Gradbeni inšpektorat je odredil odstranitev novega montažnega paviljona, prodajalci pa so te dni prejeli obvestilo odvetniške družbe, da z dostavo povzročajo škodo na ploščadi.

Rok za odstranitev do konca septembra

Kot je pojasnila gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor, je gradbeni inšpektor odredil, da mora mariborska občina do 30. septembra na svoje stroške odstraniti montažni objekt na odprti ploščadi zelene tržnice, saj je bil postavljen brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Navajajo, da čeprav gradbeni zakon določa izjeme pri obveznosti pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja, kot je za enostaven objekt ali začasen objekt, takšna gradnja ne sme biti v nasprotju s prostorskim izvedbenim aktom. Pri tem so še zapisali, da so januarja letos na mariborski občini sprejeli akt, iz katerega je razvidno, da je na območju starega mestnega jedra izjemoma možna postavitev začasnih objektov za prireditev mestnega značaja. Na inšpekciji odločitev še utemeljujejo, da je začasen objekt "namenjen prireditvam ali sezonski ponudbi, ki se postavi samo za namen in čas prireditve ali med sezono".

Andrej Petelinsek

Šmigoc: Niso upoštevali vseh okoliščin

Ranko Šmigoc
Andrej Petelinsek

"Inšpekcijska odločba, ki smo jo prejeli, izkazuje stanje, o katerem menimo, da ni objektivno in da niso zajete vse okoliščine, zato menimo, da je možno še naprej obratovati, in zato je mariborska občina že vložila ustrezno pritožbo zoper odločbo. In to je tudi vse, kar lahko povem, torej da niso upoštevane relevantne okoliščine, s katerimi se srečujemo pri delovanju tega objekta," je pojasnil Ranko Šmigoc, direktor Mestnih nepremičnin, ki upravljajo tržnico. Česa inšpekcija ni upoštevala, Šmigoc ni želel konkretizirati. "Mi menimo, da razpolagamo z zadostnimi dokumenti. Gre za širši splet okoliščin, ki so povezane s samo dejavnostjo in namembnostjo tega objekta, in v okviru tega smatramo, da jih je treba upoštevati, in če se bodo upoštevale, lahko sama inšpekcijska odločba dobi spremenjeno konotacijo," pojasnjuje. Poudaril je, da je tržnica na tem mestu že več kot 70 let in da je v interesu Maribora, občanov in občank, da tu ostane enovita tržnica s celovito ponudbo. O pritožbi mariborske občine bo odločalo ministrstvo za okolje in prostor.

Prodajalci ne bi smeli dostavljati z vozili na ploščad

Na prodajalcih se lomijo kopja med lastnico stavbne pravice in mariborsko občino, ki se za odkup stavbne pravice večnivojskega objekta tržnice pravdata na sodišču. Presenečena je bila včeraj Bernarda Čas, lastnica Mesarije Čas, ki ima prodajno mesto tudi na Vodnikovem trgu, ko je s pošto prejela pismo odvetniške družbe, ki zastopa interese družbe Inversio Gradnje. Pravi, da pisanja ni prejela edina, očitajo pa jim, da ogrožajo premoženje in povzročajo škodo na zgornji ploščadi, saj tam dostavljajo meso in mesne izdelke z dostavnimi vozili v paviljon. "Upam, da bomo zdržali do takrat, ko bo novi objekt pripravljen, da nas ne bodo dobesedno ven vrgli kot januarja. Ljudje so navajeni hoditi na tržnico sem in to je sploh sobotni obred. Ne moremo si privoščiti, da nisem tam prisotna," pojasnjuje. Za najem prostora v paviljonu plačuje okoli 900 evrov mesečne najemnine.

Andrej Petelinsek

Montažni paviljon, velikosti približno 15 krat 15 metrov, je bil postavljen, ker se v začetku leta predstavnikom mariborske občine in družbe Mestne nepremičnine ni uspelo dogovoriti o podaljšanju najemne pogodbe z lastnikom stavbne pravice, družbo Inversio Gradnje, za mlečno-mesni paviljon na Vodnikovem trgu, ki je od takrat prazen. Postavili so montažni objekt, o katerem pravijo, da je le začasen, saj je v teku že rekonstrukcija objekta na Koroški cesti 21, kjer bo nova trajna lokacija paviljona. Odprli naj bi ga konec oktobra letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta