Moški pevski zbor KUD Pošta Maribor bo šestdeset let neprekinjenega delovanja zaznamoval na jubilejnem koncertu

ŠTR
05.11.2023 04:12

Začetki zbora segajo v leto 1926, ko se je zbor imenoval moški pevski zbor Poštni Rog. Ponovno so strnili vrste leta 1963. Od takrat deluje neprekinjeno. V sredo, 8. novembra, koncert v dvorani Union

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški pevski zbor KUD Pošta med koncertom v Splitu
Arhiv zbora

Zadnjih 22 let zbor, ki deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Pošta Maribor, vodi zborovodkinja Alenka Korpar, profesorica glasbe. Pod njenim vodstvom je zbor umetniško napredoval, kar se odraža tudi v kakovostnejšem petju in repertoarju zbora v zadnjih letih. Bratislava, Praga, Olomouc, Celovec, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Vršac, Riva dal Garda, Split, Ljubljana, Tabor, Izola, Vršič so samo nekateri kraji, kjer je zbor v teh letih delovanja tekmoval in nastopal.

Danes Moški pevski zbor KUD Pošta Maribor sestavlja 34 pevcev. Je stalni spremljevalec na družabnih in svečanih dogodkih v Pošti Slovenije, redno se udeležuje pevskih revij, pripravlja samostojne koncerte, sodeluje pri projektih ter z drugimi zbori doma in v tujini.

Alenka Korpar, zborovodkinja 
Arhiv KUD Pošta

Septembra letos je zbor na povabilo Kulturnega društva Triglav iz Splita izvedel koncert z mešanim pevskim zborom Triglav v Mestnem mladinskem gledališču v Splitu. Koncertni program je bil sestavljen iz zakladnice slovenskih umetnih in narodnih pesmi, ki jih je zbor posnel in lansko leto izdal zgoščenko z naslovom Zapojmo slovensko. Na zaključku koncerta ter po nagovorih predsednika zbora SKD Triglav Split Cveta Šušmelja in predsednika Moškega pevskega zbora KUD Pošta Maribor Branka Novaka je zbor v spomin na ta koncert gostiteljem podaril zgoščenke in sliko mesta Maribor, izdelek članov likovne sekcije KUD Pošta.

Svojo letošnjo obletnico pa bodo obeležili s slavnostnim koncertom, ki bo v sredo, 8. novembra, ob 18. uri v dvorani Union v Mariboru. Na koncertu bosta sodelovala še Moški pevski zbor Slava Klavora pod vodstvom Branke Janc Radmilovič in Moški pevski zbor Malečnik pod vodstvom Aleksandra Čonča, s katerima zbor že vrsto let sodeluje v raznih projektih.

Letošnje leto je slavnostno tudi za celotno društvo KUD Pošta Maribor, saj neprekinjeno deluje že 70 let. V društvu trenutno aktivno delujejo še pihalni orkester, likovna sekcija, glasbena šola in godba veteranov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta