Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana s slavnostnim koncertom ob 20-letnici delovanja

ŠTR
26.11.2022 04:00

Ob jubileju vabijo na slavnostni, brezplačni koncert z gosti v dvorano Union.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veteranska godba z dirigentom Ervinom Hartmanom na nastopu ob dnevu kulturnih društev Maribora.
Igor Napast

Ob godbenikih nastopili še narodnozabavni ansambel Srebrni mladeniči, The Oldies Dixie Band, Moški pevski zbor KUD Pošta Maribor z zborovodkinjo Alenko Korpar, Moški pevski zbor Slava Klavora z zborovodjo Aleksandrom Čončem. Na voljo bodo tudi brezplačne zgoščenke Gremo na Štajersko in zbornik, ki so ga izdali ob obletnici godbe.

"Legendarni dirigent Ervin Hartman je pred dvajsetimi leti začel uresničevati idejo, da bi ustanovil orkester, ki bi združeval glasbenike po dopolnjenem petdesetem letu, ki bi ob druženju tako ne nazadnje poskrbeli tudi za ohranjanje svojega mentalnega zdravja. Z leti so ta druženja dobila bolj zavzeto in poglobljeno obliko delovanja, saj se lahko pohvalijo s številnimi nastopi, gostovanji in tudi z zgoščenkami, ki so jih posneli. Še vedno pa je srebrna nit druženje," o zasedbi piše Rudolf Moge, eden od ustanovnih članov The Oldies Dixie Band, ki letos beleži že petnajst let delovanja.

Hartman je o zamisli najprej povprašal nekatere glasbenike, ki so se v hipu ogreli. Prve vaje se je 2. oktobra 2002 udeležilo 27 godbenic in godbenikov, uradni občni zbor je bil 3. septembra 2003, ko so sprejeli pravila in izvolili del odbora Godbe veteranov Štajerske. Takrat je zasedba štela 35 članov, v prvem členu pravil pa so zapisali, da je Godba veteranov Štajerske prostovoljna in nepridobitna sekcija godbenic in godbenikov, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Pošta Maribor. Ob 15-letnici delovanja, 10. novembra 2017, so imenu godbe dodali ime ustanovitelja godbe in se od takrat glasi Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana, je še popisal Moge.

Godba je tudi aktivni čezmejni povezovalec, saj kar tretjina članov prihaja na vaje in nastope iz Avstrije, so tudi člani Aktiva veteranskih godb Slovenije. In ob letošnjem jubileju so prevzeli organizacijo 14. Festivala veteranskih godb Slovenije. Eden viškov letošnjih nastopov je bil na dnevu kulturnih društev Maribora, ko je Godba izvedla praizvedbo mariborske himne Mar i bor - v priredbi za moški zbor in pihalni orkester. Vrhunec jubilejnega leta pa bo zagotovo omenjeni slavnostni koncert to soboto z naslovom Cvetje v jeseni, na katerem bodo podelili odlikovanja zaslužnim soustvarjalkam in soustvarjalcem. Vabljeni, začetek koncerta je ob 17. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta