Nadškofijska karitas Maribor: Vse več je prošenj zaposlenih, ki so na robu revščine

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.06.2024 11:59

Več kot 2000 oseb je stopilo po pomoč k mariborski karitas v prvih petih mesecih letošnjega leta. Ob materialni tudi močna psihosocialna stiska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenutno prejemajo v centralno skladišče letošnjo dobavo hrane iz tako imenovanega ukrepa EU.
Sašo Bizjak

O aktualnih stiskah in pomoči so spregovorili v Nadškofijski karitas Maribor. Stiske so se poglobile po podražitvah osnovnih življenjskih potrebščin in energentov, ugotavljajo. Poleg rednih prejemnikov pomoči se na mariborski karitas vse več obračajo družine oziroma posamezniki v stiski ob dolgovih za stroške ogrevanja in povečanih drugih življenjskih stroških. "Vse več je prošenj ob dolgotrajni brezposelnosti (bolni, invalidi …), prošenj delavcev z družinami iz tretjih dežel, zaposleni z minimalnim dohodkom oziroma zaposleni – družine, ki le malenkost presežejo cenzus za uveljavljanje socialnih transferjev oziroma tisti, ki kljub plači prejemajo tudi denarno socialno pomoč," je povedal Branko Maček, predsednik Nadškofijske karitas Maribor.

V prvih petih mesecih letošnjega leta je v okviru sprejemno-informacijske in svetovalne pisarne NŠKM prejelo pomoč kar 2179 oseb. Pomoč se je nanašala na pomoč v hrani in higienskih potrebščinah, oblačilih, pomoč v obliki informiranja, svetovanja ter na drugo materialno oziroma psihosocialno pomoč.

Trenutno prejemajo v centralno skladišče letošnjo dobavo hrane iz tako imenovanega ukrepa EU.
Sašo Bizjak

"Opažamo, da je veliko rednih in tudi novih prosilcev za pomoč, ki so se oglasili po dveh ali treh letih na Nadškofijski karitas Maribor, izpostavilo poleg materialne tudi močno psihosocialno stisko. V zadnjem letu se pojavlja tudi veliko novih prošenj, predvsem za materialno in tudi psihosocialno pomoč, ki so posledica stisk iz naslova visokih cen življenjskih stroškov, pa tudi razpada družin ali težav v odnosih v partnerskih skupnostih oziroma znotraj članov družine," je dodal Maček.

Trenutno prejemajo v centralno skladišče letošnjo dobavo hrane iz tako imenovanega ukrepa EU. Skupaj 168 ton oziroma 277 palet različnih artiklov (moka, makaroni, špageti, riž, mleko, olje, fižol, marmelada). Razdeljevanje v mreži župnijskih karitas bo potekalo julija in avgusta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta