Nadzornikom mariborskega Nigrada bi ob sejnini plačali še po enajst tisoč evrov

Igor Selan Igor Selan
15.07.2020 05:00

Manjšinski lastnik Nigrada DUTB skupščini podjetja, ki bo 3. avgusta, predlaga, da bi člani nadzornega sveta zraven sejnine prejeli še po enajst tisoč evrov bruto letno. Mariborska občina kot večinski lastnik predloga ne podpira

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na skupščini Nigrada bodo lastniki odločali tudi o novih, bistveno višjih prejemkih nadzornikov. 
Sašo Bizjak

V ponedeljek, 3. avgusta, se bo sestala skupščina Nigrada, ki bo ob obravnavi letnega poročila za leto 2019 obravnavala tudi novi predlog prejemkov članov nadzornega sveta, ki je v javnosti že sprožil številne polemike. Medtem ko zdaj nadzorniki Igor Banič (predsednik), Polona Pergar Guzaj (podpredsednica), Stojan Auer, Sašo Drobnak, Mišo Pušnik in Vlasta Pavlič Gosak za svoje delo prejemajo samo sejnine, te znašajo 280,49 evra bruto na sejo (predsednik 350,61 evra), bi po novem ob sejnini, ki bi sicer bila manjša in bi znašala 200 evrov bruto, bili upravičeni tudi do osnovnega plačila za opravljanje funkcije. Vsak nadzornik bi tako letno ob sejninah prejel še enajst tisoč evrov bruto plačila, pri čemer bi predsednik bil upravičen še do 50 odstotkov doplačila, podpredsednik pa do desetih odstotkov doplačila.

Predlog oblikovan v skladu z usmeritvami SDH

"Predlog je prišel s strani DUTB, sam nimam nič proti, da se to definira. Zdajšnje sejnine so edini prihodek nadzornikov, ni nekega pavšalnega mesečnega nadomestila, ki je običajno za opravljanje teh funkcij. Predlog je oblikovan v skladu z usmeritvami SDH za javne delniške družbe v večinski oziroma pretežni lasti države, zdaj pa je seveda na strani ustanovitelja, da se do tega predloga opredeli oziroma postavi dolgoročne standarde, ki bodo veljali za vse družbe v lasti Mestne občine Maribor v skladu s temi kriteriji," predlog zagovarja predsednik nadzornega sveta Igor Banič. ​In doda: "Delati v družbi, ki ima predvidenih 22 milijonov evrov realizacije in za sejnino 250 evrov bruto jamčiti za poslovanje družbe z vsem svojim premoženjem je vprašanje sorazmernosti."

Sašo Bizjak

​Še noben nadzornik ni za nič odgovarjal

"Če bi pri nas tudi v praksi veljalo pravilo 'odgovarja z vsem svojim premoženjem' in bi te funkcije jemali resno in odgovorno, bi takšne sejnine (pogojno) razumel. Za zdaj pa v naši državici še noben nadzornik državnih ali paradržavnih družb ni za nič odgovarjal," je predlog na facebooku pospremil mestni svetnik Levice Vlado Šega. A Banič odgovarja: "Vsi vemo, da so se stvari začele drugače odvijati, menim, da bo tudi v Sloveniji enkrat pravna država morala delovati in bodo ljudje na funkcijah morali sprejemati odgovornost za svoje odločitve."

Kakšna bo praksa v Javnem holdingu Maribor

Da predloga ne pozna, zato ga ne more komentirati, pravi direktorica holdinga javnih podjetij v ustanavljanju Lidija Pliberšek: "Predlog nagrajevanja članov nadzornega sveta Nigrada je, gledano z vidika Javnega holdinga Maribor (JHM), posamezen primer, pri čemer na nivoju JHM o tem vsebinsko še nismo razpravljali. Zavedam se odgovornosti nadzornega sveta v vsakem podjetju in tudi pravic njegovih članov, vseeno pa si želim, da v podjetjih, ki prehajajo pod okrilje JHM, do nagrajevanja članov nadzornega sveta zavzamemo enotno stališče. To mora seveda biti v skladu z veljavnimi predpisi in tudi usklajeno z večinsko lastnico podjetij Mestno občino Maribor."
A kot se je izkazalo, predlog Nigradovih nadzornikov z večinskim lastnikom, torej mariborsko občino, ni usklajen. Iz občine namreč sporočajo: "Mestna občina Maribor predlaganega sklepa ne podpira. Naše mnenje je odklonilno in tudi v drugih podjetjih tega ne bomo niti predlagali niti podprli. Več pred skupščino ne bomo komentirali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta