Nakup božičnega drevesca: "To je zelo čustveno početje"

Branka Bezjak Branka Bezjak
15.12.2019 05:02

Tatjana Vučajnk in Franc Mlinar sta pred štirimi leti zasadila božična drevesca, ker v trgovinah ni bilo "ta prave". Ker sedaj še niso zelo velika, jih prodajajo v loncih. Ob tem pa tudi visoka, rezana iz tujine. S sadikami je precej dela, razlagata, z decembrom pa je prišlo najbolj vznemirljivo obdobje, prodaja na drobno. "To je prava pustolovščina. Kaj vse doživiš, kaj izveš o ljudeh!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nordijske jelke in srebrne smrekice 
Osebni Arhiv

Ko v trgovinah ne najdete želene stvari, je najbrž ne začnete kar sami izdelovati oziroma pridelovati. A Tatjana Vučajnk in Franc Mlinar sta naredila prav to. Potem ko konec leta 2014 Franci v trgovinah pri nas ni našel božičnega drevesca, pa tudi pri znancih na Pohorju ne takega, ki bi ustrezalo njegovim predstavam in željam, so ga naposled nabavili v Avstriji. "Pa sem rekel, to je prvič in zadnjič, izhod v sili." In sta kmalu zatem, leta 2015, že nasadila 23 tisoč sadik različnih sort drevesc ter začela družinski posel, ki ga sedaj opravljata ob službah. Zaradi siceršnjega dela živita v Mariboru, kjer sta si ustvarila družino. Tatjana sicer prihaja iz Dobove, Franc iz okolice Idrije.
Z začetkom decembra se torej začenja zanje posebno obdobje v letu. Prodaja na drobno, na terenu. "To je resnično neverjetna dogodivščina. Ljudje imajo različne okuse. Če dopoldne mož vzame eno drevesce, se popoldne z ženo vrne in želita drugo. Ali pa prinesejo fotografijo in želijo imeti enako kot lani ... To je emocionalno početje in ni pravil, kaj je lepo drevesce. Je pa zanimivo, da ljudje drevesca bolj cenijo tukaj, v Mariboru, ali pa na obmejnem območju. Najbrž prav zato, ker je tukaj več gozda in vedo, koliko traja, da zraste drevo," še razlagata.

Tatjana Vučajnk pri košenju, kar mora biti natančno opravljeno, ko so sadike še majhne
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta