Našteli 50 tisoč smučarjev manj kot lani: S petkom zaključek ene najslabših smučarskih sezon na Mariborskem Pohorju

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
08.03.2024 11:40

"A zdaj ni čas za jokanje," kljub izgubi več sto tisoč evrov poudarja direktor Marproma Ranko Šmigoc, ključno je, da še naprej sledijo strategiji 365 dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Par centimetrov snega, ki je na Arehu zapadlo v četrtek popoldan in zvečer, je bilo premalo, da bi Marprom podaljšal smučarsko sezono.
Spletna kamera Visit Pohorje

Par centimetrov snega, ki je na Arehu zapadlo v četrtek popoldan in zvečer, je bilo premalo, da bi Marprom podaljšal smučarsko sezono. Danes še obratuje vlečnica Ruška, kar pomeni, da so v izjemno topli zimi vseeno uspeli zagotoviti 91 smučarskih dni, nadaljevanje sezone na vedno redkejših zaplatah snega pa preprosto ni več smiselno. Direktor Marproma Ranko Šmigoc sicer pravi, da bi ob morebitnem dodatnem sneženju morda še lahko usposobili Pisker, a vremenska napoved ni ravno obetajoča. Tudi zasneževanje trenutno ni možno, saj nizka temperatura ni edini pogoj za izdelavo umetnega snega, poudarja Šmigoc, ustrezna morata biti tudi temperatura vode in vlaga.

Igor Napast

Za eno najslabših smučarskih sezon v zadnjih letih Šmigoc ocenjuje, da je povzročila več sto tisoč evrov izgube, saj so našteli le okrog 101 tisoč smučarjev, kar je 50 tisoč manj kot lani. "A zdaj ni čas za jokanje," poudarja Šmigoc. Ključno je, da še naprej sledijo strategiji 365 dni, kar pomeni, da bodo vse izvedene investicije v lanskem letu skušali unovčiti tudi v poletnih mesecih. "Odprli bomo nove kolesarske proge, gorski gokart, z gostinci se dogovarjamo o organizaciji dogodkov na Pohorju, v načrtu imamo oživitev vmesne postaje gondole," napoveduje Šmigoc.

Spletna kamera Visit Pohorje

Ključni izziv za prihodnje zimske sezone pa bo povečanje vodnih virov, je prepričan direktor Marproma. "Treba je upoštevati, da bodo mile zime postala stalnica, kar pomeni, da bomo imeli vedno krajša okna za umetno izdelavo snega. Zato bo pomembno, da bomo takrat sposobni zasnežiti čim več prog. Na tem področju pričakujemo nadaljnje spodbude države." Zaradi pomanjkanja vodnih virov v največjem smučarskem centru v državi recimo ni možno zasneževanje prog Stolp, Videc in Partizanka, kar je v tej zimi pomenilo, da vlečnice na grebenu med Mariborskim Pohorjem in Arehom niso obratovale niti minute. Marprom eno novo vodno zajetje načrtuje na Arehu, eno pa na mariborskem delu Pohorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta