Nataša Marčun Varda je nova strokovna direktorica UKC Maribor. To bi postala tudi, če Matjaž Vogrin ne bi odstopil od kandidature

Jana Juvan Jana Juvan
23.03.2022 20:55

Tako je ocenil predsednik sveta UKC Maribor Kazimir Miksić. Strokovna direktorica bo posle prevzela že v ponedeljek. Kaj je napovedala?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Marčun Varda in Kazimir Miksić
Andrej Petelinsek

Z le enim vzdržanim glasom in preostalimi za je svet UKC Maribor nocoj pričakovano potrdil Natašo Marčun Varda za strokovno direktorico UKC Maribor. Potem ko je od kandidature in z mesta strokovnega direktorja odstopil Matjaž Vogrin, je Nataša Marčun Varda ostala edina kandidatka. Ker bolnišnica zdaj zaradi odstopa Vogrina nima strokovnega direktorja, bo pediatrinja posle prevzela že v ponedeljek in ne 21. aprila, ko bi se sicer začel njen štiriletni mandat.

Sejo sveta so v točki, ko se je predstavila članom in ko so glasovali o njenem imenovanju, zaprli za javnost. Predsednik sveta Kazimir Miksić je povedal, da sam ni bil za zaprtje seje, vendar je tako želela večina članov. Povedal je, da je bila njena predstavitev zelo "realna in optimalno zastavljena. Verjamem, da se da to vse v nekih mejah izpeljati. Od nje pričakujem uravnovešeno delovanje v prid napredka ustanove," je povedal.

Vogrinovo delo ocenila kot dobro

O njenem programu tako vemo le, da bo "nadaljevala tam, kjer so ostali", kot je po seji Nataša Marčun Varda povedala medijem. Dejala je še, da bo "delala v dobro strokovnega dela, tudi znanstvenoraziskovalnega, izobraževalnega in strokovno-organizacijskega. Funkcijo strokovne direktorice jemljem predvsem kot povezovalno funkcijo. Na tem področju moramo delati, da nismo eden proti drugemu, ampak vsi skupaj z vizijo razvoja UKC." Ocenjuje, da "anonimke niso za današnji svet in jim ne bi smeli posvečati toliko pozornosti", in poudarja, da je ključna komunikacija. Šibke točke bolnišnice vidi predvsem v kadrovskem pomanjkanju, zato je napovedala pridobivanje novih zdravnikov in negovalnega kadra, ki ga v UKC precej primanjkuje. "Bilo je deset razlogov, da se ne odločim, in trije, da se odločim," je priznala, kot tudi, da funkcijo sprejema z neko mero strahu. "To delo je izziv in jaz se rada lotevam izzivov. Sem pa tudi rada zdravnica in tega dela ne želim pustiti." Poleg tega je ocenila, da je Vogrin svoje delo opravljal dobro.

Kazimir Miksić, predsednik sveta UKC Maribor, danes potrjena nova strokovna direktorica Nataša Marčun Varda in Anton Crnjac, direktor UKC Maribor  
Andrej Petelinsek

Direktor Crnjac ji zagotavlja podporo

Pozitivno mnenje k njeni kandidaturi je pred glasovanjem članov sveta podal tudi direktor UKC Maribor Anton Crnjac, ki je pred 16 leti tudi sam bil na položaju strokovnega direktorja. "Pri takšnem delu potrebuješ vizijo in tudi podporo. In Marčunova jo bo pri meni imela. Verjamem, da bova našla skupni jezik," je povedal po njeni izvolitvi.

Dejal je tudi, da ga je odstop Vogrina presenetil. Kje se je med njima zataknilo? "Zelo ambiciozno sva zastavila delovanje bolnišnice in kaj kmalu se je videlo, da se pogledi na vodenje bolnišnice precej razlikujejo. Zato sva se začela pogovarjati, ali lahko bolnišnico sploh tako vodiva." Tudi Miksić je ponovil, da je bil ob odstopu Vogrina presenečen. Hkrati je dejal, da bi po njegovi oceni bila Nataša Marčun Varda v vsakem primeru izvoljena, tudi če bi Vogrin kandidiral.

(FOTO) UKC Maribor: V ozadju odstopa Matjaža Vogrina tudi njegova fronta na anesteziologiji

UKC poslovno leto zaključil negativno

Svet zavoda se je na seji seznanil tudi s poslovanjem UKC v lanskem letu. Leto 2021 so ponovno zaključili negativno, saj so odhodki bolnišnice za 1,2 milijona evrov višji od prihodkov. "Pozicijo sem prevzel junija, ko je bil poslovni izid 4,5 milijona evrov izgube. Zato si to izgubo v višini 1,2 milijona evrov na koncu leta štejem kot uspeh," je ob tem povedal Crnjac. Dejal je, da so iskali rezerve na odhodkovni strani in tako zmanjšali minus. Razlogi za negativen rezultat pa da so različni, od podražitve energentov do dviga plač in novih zaposlitev. V letošnjem letu upa, da ga ne bo toliko krojila epidemija covida-19 in da bodo lahko izpolnili vse programe, kar je v minulem letu onemogočal covid.

Na seji smo sicer lahko slišali, da je UKC Maribor od leta 2011 pozitivno posloval samo štirikrat. Svet zavoda pa se je seznanil tudi s poročilom zunanje revizije glede plačevanja covid dodatkov, ki pri tem ni ugotovila nobenih nepravilnosti. Niso pa obravnavali problematike anesteziologije, o kateri smo pisali in glede katere sta tako Vogrin kot predstojnica tega oddelka svetu zavoda pripravila gradivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta