Ne zategujmo pasu, ne ponovimo napak iz leta 2008, pravi profesor Franjo Štiblar

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.10.2019 21:26

V Univerzitetni knjižnici Maribor so predvajali dokumentarec, v katerem pravnik in ekonomist dr. Franjo Štiblar razmišlja o slovenski družbi, gospodarstvu in politiki, tudi o Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Franjo Štiblar si želi kapitalizem s človeškim obrazom in solidarizem.
Andrej Petelinšek

Dr. Franjo Štiblar v filmu z obravnavo desetih področij poda gospodarsko in družbeno analizo sodobne Slovenije in pogled v njeno prihodnost, razmišlja pa tudi o zunanjih odnosih in njenem položaju v svetu. Štiblar je profesor in nekdanji dekan pravne fakultete v Ljubljani, danes pa vodja Centra za pravne in ekonomske študije pri tej fakulteti, ustvarjalci filma so bili podiplomski študenti in diplomanti AGRFT, režiser pa Aljaž Basič.
74-minutnemu dokumentarcu Heterodoks je sledil pogovor Štiblarja z odgovornim urednikom Večera Matijo Stepišnikom, ki je film ocenil kot "odličen dokument o državi in času, v katerem živimo". Čeprav se ima Štiblar za optimista, je hitro opozoril na čedalje večjo ozkogledost: "Moja želja bi bila, da bi bili vsi Aristoteli, a dejstvo je, da gre izobrazba v smer ozkega znanja. Želja elit je, da gledamo ozko. Tisti, ki bo izstopal s svojo idejo, bo odstranjen. To pomeni, da bomo robotizirani."

Po dokumentarcu je sledil še pogovor s Štiblarjem, vodil pa ga je odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta