Ob dnevu spomina na mrtve mariborska podžupanja Alenka Iskra: Do miru in stabilnosti pridemo samo z vztrajnostjo, odprtostjo, dialogom in sodelovanjem

01.11.2021 11:35
Ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, po državi potekajo številne žalne slovesnosti in polaganja vencev. V Mariboru so položili vence na grobiščih na Pobreškem pokopališču. Osrednja govornica je bila mariborska podžupanja Alenka Iskra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mariborska podžupanja Alenka Iskra, predstavnik veteranskih organizacij Jože Vrhnjak in podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB, predstavnik Slovenske vojske poročnik Jože Damiš in praporščaki veteranskih društev so ob današnjem dnevu spomina na mrtve na Pobreškem pokopališču položili venec na partizanskem grobišču, na grobišču padlim v prvi svetovni vojni in na grobišču sovjetskih vojakov. 

Jože Vrhnjak, Alenka Iskra, Jože Damiš ob polaganju venca na osrednjem komemorativne prostoru partizanskega grobišča na Pobreškem pokopališču 
Jože Vrhnjak, Alenka Iskra, Jože Damiš ob polaganju venca na grobišču padlim v 1. svetovni vojni na Pobreškem pokopališču 

Krajša žalna slovesnost ob zvokih Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor in dueta Marcel & Anja je bila na osrednjem komemorativnem prostoru partizanskega grobišča na Pobreškem pokopališču, kjer so v partizansko grobnico po vojni v skupinski grob pokopali 139 padlih borcev. Štirje med njimi so neznani, imena 135 poimensko znanih partizanov pa so vklesana v spominske plošče na spomeniku.

"Te dni se ponovno zbiramo, da se poklonimo življenju in žrtvovanju ljudi, ki so umrli, da mi živimo v svobodni in samostojni državi. Da prihajamo sem je prvi izraz pietete in zavedanja in strinjanja o pomenu narodnoosvobodilnega boja. Njegovih žrtev nikoli ne smemo jemati kot nekaj samooumevnega. Spomin nanje mora živeti večno, prav tako zavedanje in hvaležnost za to, kar so nam z bojem dali. V prvi vrsti so nam zagotovili svobodo, a pustili so nam tudi sporočilo, da do miru in stabilnosti pridemo samo z vztrajnostjo, odprtostjo, dialogom in tudi sodelovanjem. Mislim, da je v tem ponavljajočem se obiskovanju krajev spomina in v reflektiranju preteklosti izjemna priložnost za osvajanje lekcij, ki so nam lahko v danih precej kaotičnih in negotovih razmerah v pomoč pri odločanju in ravnanju," je povedala podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra in nadaljevala: "Dejstvo je, da človeštvo, na preizkusu so vrednote, vezi med nami se znova krhajo, odnosi relativizirajo. A v poznavanju in razumevanju pogumnih odločitev, vztrajnosti, nesebičnosti in junaških dejanj naših partizanov, tudi 139 borcev, ki se jim na tem mestu poklanjamo, v tem je priložnost tudi za današnjo generacijo. Ne pravimo zaman, da je zgodovina naša učiteljica, zato upam, da smo v teh dneh, ko smo bolj intenzivno v stiku s ključnimi momenti in ljudmi iz svoje pretekle zgodovine posebej dovzetni za njeno sporočilo. Da se učimo iz zgodb naših prednikov in iz dialoga, da se znova poenotimo in povezani odgovorno delujemo za skorajšnji izhod iz krize. To je naša odgovornost. Tudi mi namreč pišemo zgodovino in bomo zgled, dober ali slab, prihodnjim rodovom."

Dopoldne se je predstavnik mariborske občine mestni svetnik Igor Jurišič udeležil komemoracije na osrednjem pokopališču v Gradcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta