Ob obletnici mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček: Zgodba o srčnosti in premagovanju ovir

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
02.12.2022 15:15

Dokumentarni film o zadnji, 37. ponovitvi gledališke predstave Razstava src, ki jo je v Beogradu zaigrala gledališka skupina Sonček, premierno prikazan v Mariboxu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premiero dokumentarnega filma Nič kaj drugačni od ostalih si je v Mariboxu ogledalo veliko ljudi.
Igor Napast

Ob deseti obletnici premiere predstave Razstava src in 40. obletnici mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček so v Mariboxu v četrtek zvečer premierno prikazali dokumentarni film Nič kaj drugačni od ostalih, ki pripoveduje o potovanju gledališke skupine Sonček v Beograd, kjer so odigrali zadnjo, 37. ponovitev svoje odlične predstave Razstava src. Predstava, ki je nastala v sklopu Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in jo je režiral Rok Vilčnik, je bila njihova velika uspešnica in se je dotaknila mnogih gledalcev. Dala je misliti - govorila je o tem, da je drugačnost le v predstavah, predsodkih, zornem kotu gledanja.

Igor Napast

Zgodba o srčnosti in premagovanju ovir

Radovedna kamera je pospremila uporabnike in zaposlene VDC Zveze Sonček Pobrežje ter člane Društva Sonček Maribor na gostovanje v Beograd, kamor so se odpravili leta 2017 na povabilo Zveze za cerebralno paralizo Srbije. Gre za zgodbo o srčnosti, trudu, požrtvovalnosti, nepopustljivi volji in premagovanju skoraj nepremagljivih ovir, kaže dokumentarni film, za katerega sta scenarij napisala in ga režirala Svetlana Dramlić in Rok Vilčnik. V predstavi Razstava src so nastopali člani društva, ki imajo cerebralno paralizo, skupaj s svojimi varuhi - negovalci, terapevti in drugimi zaposlenimi pri Sončku. Predstava je nekaj posebnega, saj so igralci na odrske deske prenesli svoje veselje, nepopustljivo voljo in odločenost ter brezmejno srčno čistost. Njihova življenja so omejena z raznimi, skorajda nepremagljivimi ovirami, ki pa jih s pomočjo svojih spremljevalcev pogumno premagujejo.

V Beogradu so predstavo zaigrali v srbskem jeziku, leto pred tem, ko so z njo gostovali na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, pa v hrvaščini - tekst predstave je v hrvaški jezik prevedel Luka Paljetak, znani hrvaški pisatelj in prevajalec. Predstavo si je ogledalo več kot šest tisoč gledalcev. Uvrstila se je tudi v finale regionalnega Linhartovega tekmovanja amaterskih gledališč leta 2013, kjer sta producentka predstave Lidija Šestak Zorič, predsednica mariborskega društva Sonček, in mentorica igralske zasedbe Zlatka Ornik prejeli posebno priznanje selektorice.

Lidija Šestak Zorič: "Tudi osebe z najtežjo obliko oviranosti so lahko aktivne, ustvarjalne, ambiciozne."
Sašo Bizjak

"Sporočilo predstave ima dvojni pomen. Kot prvo pokaže, da so tudi osebe z najtežjo obliko oviranosti lahko aktivne, ustvarjalne, ambiciozne - potrdilo se je, da so zelo vztrajni, strastni, profesionalni, da imajo odličen smisel za humor in drugo. Drugi pomen pa je ozaveščanje javnosti: predstava pokaže, da je družba tista, ki postavlja ovire, in da ni problem v posamezniku, ampak v družbi," pravi Lidija Šestak Zorič, ki upa, da bo polurni dokumentarec mogoče videti tudi na televiziji. In še, da bi lahko imeli VDC gledališče, ker si nekateri člani zelo želijo igrati.

Župan jim bo podelil mestni pečat

Društvo Sonček ima okoli 400 članov. Skupaj z drugimi društvi je oralo ledino pri storitvah za ljudi s cerebralno paralizo, tudi z otvoritvijo dnevnega centra na Pobrežju in še z marsikatero drugo aktivnostjo so si prizadevali za vključenost v okolje. Za prihodnost je njihov cilj popolna dezinstitucionalizacija. "Nedavno sem bila na Malti na evropskem kongresu, kjer je bilo prav to poudarjeno," pravi Lidija Šestak Zorič.

Letošnjih 40 let delovanja je društvo namesto s klasično akademijo proslavilo s plesom 40 plesalcev za 40 let na Glavnem trgu, na novoletnem srečanju 21. decembra pa jim bo župan ob njihovem jubileju podelil mestni pečat. Društvo je vključeno v Zvezo Sonček, ki poleg mariborskega povezuje še 16 regijskih društev za cerebralno paralizo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta