Odločitev komisije za preprečevanje korupcije: Županja Ruš Urška Repolusk morala plačati 400 evrov globe

Županja občine Ruše Urška Repolusk je KPK leto dni prepozno obvestila o spremembi premoženjskega stanja, pridobitvi solastništva stanovanja v občini, zato je dobila kazen. Globo je že poravnala, pravi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Repolusk je poudarila, da se je izločila iz vseh postopkov v zvezi s prodajo občinskega stanovanja, ko je izvedela, da se je na dražbo poleg še enega dražitelja prijavila njena sestra.
Igor Napast

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zoper županjo občine Ruše Urško Repolusk končala postopek in ugotovila kršitve. Ker županja v zakonsko določenem roku KPK ni sporočila podatkov o spremembi premoženjskega stanja, so ji izrekli globo v višini 400 evrov. Vsaka sprememba premoženjskega stanja mora biti namreč komisiji sporočena najkasneje do 31. januarja za preteklo leto. Županja je postala solastnica nepremičnine, po podatkih vpisa v zemljiško knjigo marca 2022, torej bi morala spremembo sporočiti komisiji do konca januarja 2023, je pa to storila leto kasneje. Kot izhaja iz javnih objav komisije, je KPK poročala 26. januarja 2024. Kar je na dan objave članka Občinsko neprofitno stanovanje končalo v rokah županje portala Necenzurirano, ki je o tem poročal prvi in se je pred objavo tudi z vprašanji obrnil na občino.  

"Globo sem že poravnala," je Večeru odgovorila Repoluskova. "Že več kot kot 10 let sem zavezana k poročanju KPK, tokrat sem res pozabila. Bilo je po volitvah in veliko stvari se je dogajalo, ampak to ni opravičilo. Takoj ko sem ugotovila, da premoženja nisem prijavila sem to storila sama, tudi označila, da gre za poročanje z zamudo. Potem sem od KPK dobila dopis, da je zoper mene uveden prekrškovni postopek, nanj sem odgovorila, nato sem dobila odločbo s katero mi je bila naložena globa, ki sem jo takoj poravnala," je pojasnila županja in dodala, da je globo poravnala marca letos. Dodaja, da je zanimivo, da je sama dobila globo, ki je ne osporava, saj je prekršek res naredila, a je tudi namestnik predsednika KPK David Lapornik z zamudo poročal o lastništvu ene od nepremičnin, ki jo je pridobil leta 2021, o njej pa je poročal šele marca 2023, a da je v njegovem primeru šlo za administrativno napako. 

Urška Repolusk
Sašo Bizjak

Kako so prodajali stanovanje

Spomnimo, županjina sestra, ki živi v Nemčiji, je leta 2020 na javni dražbi kupila občinsko stanovanje, ki je nato pristalo v rokah županje in njenega partnerja. V začetku februarja je Repolusk pojasnila, da je bilo stanovanje prvotno namenjeno za prodajo že leta 2011, ko je bilo vključeno v letni načrt ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem občine, in prav tako leta 2020, kar so tudi potrdili občinski svetniki. Stanovanje so, kot je pojasnila, neuspešno prodajali na dveh dražbah septembra in novembra 2020 za 40.600 evrov. Uspešno so ga prodali šele decembra tega leta, ko so znižali ceno. "Občina Ruše je tako v primeru prodaje stanovanja izklicno ceno znižala za 15 odstotkov, ni izkoristila zakonske možnosti znižanja za 30 odstotkov, tako da je stanovanje doseglo izklicno ceno 34.510 evrov," je pojasnila februarja direktorica občinske uprave Katja Markač Hrovatin. Dva kupca sta se potegovala na dražbi za stanovanje in občina ga je prodala županjini sestri za 40.010 evrov, kar je bilo 5500 evrov nad takratno izklicno ceno. 

Urška Repolusk in Katja Markač Hrovatin
Andrej Petelinšek

Na ruški občini so takrat odgovorili, da županja Repolusk ni bila članica komisije za izvedbo javnih dražb, ne prve, ne druge in ne tretje. Če bi bila, v skladu z zakonom o premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ne ona ne z njo povezana oseba v krvnem sorodstvu v ravni vrsti do kateregakoli kolena ne bi smela sodelovati na dražbi. 

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije pa predpisuje tudi, da mora uradna oseba v zvezi s svojo službo ali funkcijo biti pozorna na vsako nasprotje interesov in se mu je dolžna izogniti, pa tudi absolutno prepoved poslovanja občine s funkcionarjem ali njegovim družinskim članom. Da to ne velja za javno dražbo, na katero se lahko prijavi vsak pod enakimi pogoji, se je tedaj odzvala županja: "Menim, da nisem naredila nič narobe in je vse v skladu z zakonodajo."

Primer z Areha odstopili policiji

A komisija je ugotovila, da jih županja ni obvestila o domnevnem nasprotju interesov, kar bi morala storiti. "Ker pa so se dejanja v povezavi z domnevnim nasprotjem interesov zgodila konec leta 2020 in v začetku leta 2021, je zastaral rok iz prvega odstavka 39. člena ZIntPK (dve leti), ko komisija še lahko uvede postopek ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov in njegovih posledic. Zato je komisija v okviru svojih pristojnosti na občino Ruše naslovila dopis s pojasnilom o obvezi obveščanja komisije v primeru nasprotja interesov. Glede na navedeno komisija prijav ni sprejela v nadaljnjo obravnavo in je postopek zaključila."

Je pa prijavo, ki se je nanašala na sume nepravilnosti pri prodaji stavbnih zemljišč na Arehu, odstopila v pristojno reševanje policiji, saj iz nje izhaja sum storitve kaznivega dejanja, so še pojasnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta