Osnovna šola Gustava Šiliha: Pol stoletja pomoči do samostojnosti

Barbara Bradač Barbara Bradač
07.10.2019 17:36

Na Osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor praznujejo 50 let posebnega programa, ki ga obiskujejo otroci in mladostniki z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Prvega oktobra 1969 je na Pobrežju, v stavbi Centra za rehabilitacijo invalidov, odprl vrata prvi oddelek za delovno usposabljanje. Od skromnih začetkov do danes je preteklo že 50 let organizirane skrbi za otroke in mladostnike z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem ali gibalnem razvoju v Mariboru in širši okolici. Ta teden bodo na Osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor pol stoletja delovanja zaznamovali s številnimi dogodki.

Izziv so delodajalci s posluhom

V 50 letih je posebni program pomagal več kot tisoč otrokom na poti do čim večje samostojnosti. Ta čas obiskuje posebni program 129 otrok, vanj pa so vključeni otroci od šestega do 26. leta starosti. Ta program namreč obiskujejo otroci in mladostniki z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju, torej tisti, ki niso sposobni slediti osnovni šoli s prilagojenim programom.

Ta teden bodo na Osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor pol stoletja delovanja zaznamovali s številnimi dogodki.
Andrej Petelinšek

Niso le osnovna šola

Ravnateljica je na tej šoli zaposlena že 25 let in opaža, da sta se v tem času odprtost širše družbe in vključevanje v okolje pozitivno spremenila. Slabšalne oznake za otroke, ki jih obiskujejo, si ne želijo. "Se tudi zgodi, da ima kakšen starš večji odpor vključiti otroka v našo šolo, kljub temu da je to za otroka najbolj ustrezen program. Ker staršu v ozadju kljuva tisti 'kaj bodo pa drugi rekli'," je ponazorila ravnateljica. Tudi zato si želijo postati center za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, saj že dolgo niso več zgolj osnovna šola, to so le še po nazivu.

Prvi dan proslavljanja obletnice so na OŠ Gustava Šiliha organizirali pohod okoli Pekrske gorce.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta