(PISMO) Mladi forum SD Maribor: "Do kdaj bomo dopuščali, da mesto izgublja svoje najdragocenejše prebivalce?"

A.L.
01.05.2024 07:27

V pismu izpostavljajo pereče probleme, s katerimi se soočajo Mariborčani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Ob praznovanju 1. maja, prazniku dela in solidarnosti, se v Mladem forumu Socialnih demokratov Maribor soočajo z izzivom, ki ga mnogi mladi poznajo, pravijo. "Naši glasovi so ob tovrstnih praznovanjih pogosto prezrti. Zato smo se letos odločili, da s pismom lokalnim in nacionalnim predstavnikom izpostavimo naše pereče probleme in tudi nekaj rešitev."

V pismu izpostavljajo pereče probleme, s katerimi se soočajo Mariborčani. "Selitev centrale NKBM in negotova prihodnost MLM simbolizirata širši trend propadanja nekdanje industrijske moči mesta in izzive, s katerimi se soočajo mladi pri iskanju zaposlitve in ustvarjanju prihodnosti v Mariboru," sporočajo.

Mlade mesto neusmiljeno izgublja

"Ob prvem maju, prazniku dela in solidarnosti, nas letos v Mariboru najde v prelomnem trenutku. Namesto ponosnega praznovanja dosežkov se soočamo z izzivi, ki grozijo prihodnosti našega mesta. Na spletni strani MO Maribor z velikim ponosom opevajo dolgoletno industrijsko tradicijo Maribora, ki jo poosebljajo nekdanji giganti kot so Livarna, TAM in Tovarna papirja. A žalostna realnost je, da so ti obrati zaprti ali v zatonu, mesto pa se sooča z gospodarsko krizo in izseljevanjem mladih. Kje je torej ta slavna industrijska dediščina danes? Ne moremo se sprijazniti s tem, da Maribor izgubi svojo identiteto," so zapisali v začetku pisma.

In nadaljujejo: "Dimniki Livarne ne bruhajo več obljub razvoja, preseljena vrata centrale NKBM, še edine finančne institucije v našem mestu, pa simbolizirajo izgubo gospodarske moči. Nizke plače, ki ob vse večji draginji ne omogočajo preživetja in prekarno delo so nesiguren vsakdan premnogih Mariborčanov. Maribor, ki bi kot univerzitetno mesto moral ponujati mladim izjemne možnosti za izobraževanje, kariero in osebni razvoj, žal te perspektive ne ohranja in s tem aktivno pripomore k pomanjkanja ustreznih delovnih mest in slabih življenjskih pogojev. Mlade, ki bi lahko s svojim znanjem in inovativnostjo bogatili Maribor, mesto zaradi kratkovidne politike in propadajočega gospodarstva neusmiljeno izgublja. Do kdaj bomo dopuščali, da Maribor izgublja svoje najdragocenejše prebivalce in s tem prihodnost mesta? Ampak prvi maj je tudi dan upanja in solidarnosti. Mladi forum Socialnih demokratov Maribor verjame, da Maribor še vedno premore moč za preporod," sporočajo in zato ob tem prazniku opozarjajo na pereče krize in "od odgovornih na lokalni in nacionalni ravni zahtevamo:

- izvesti vse možne ukrepe za ohranitev delovnih mest v Livarni in privabljanje novih, dostojno plačanih zaposlitev,

- Investicije v nova podjetja in razvoj gospodarstva z dodano vrednostjo, ki bodo Maribor ponovno postavila na podjetniški zemljevid,

- zavzemanje za mlade: dostopna stanovanja, kakovostno izobraževanje in ustvarjanje priložnosti, da bodo lahko svoje sposobnosti gradili v Mariboru,

- učinkovite ukrepe proti prekarnemu delu za zagotovitev socialne varnosti vseh Mariborčanov.

Prvi maj naj ne bo samo opomin na izgubljeno moč, ampak tudi povod za dejanja. Mladi v Mariboru si zaslužimo bolje, da lahko optimistično načrtujemo varno prihodnost in mesto, ki znova z dvignjeno glavo zakoraka naprej," so zaključili v Mladem forumu Socialnih demokratov Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta