Posledice neurij v Mariboru in okolici: V Šentilju 52 plazov, reka Pesnica poplavlja kleti

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
05.08.2023 15:00

Vodostaj Drave se je umiril, ni se ponovilo katastrofalno leto 2012. Pa vendar minula noč ni bila povsem mirna, današnji dan pa je znova v intenzivnem terenskem delu civilne zaščite

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj drv so pri eni od hiš v Vosku rešili tako, da so jih zmetali za vrtno ograjo.
Sašo Bizjak

Najhujši strahovi se v Podravju k sreči niso uresničili. Vodostaj Drave se je umiril, ni se ponovilo katastrofalno leto 2012. Pa vendar je minula noč minila v napetosti in stalnem spremljanju vodostaja Drave, tudi v nočnih urah je bilo nekaj intervencij, ves dan pa je civilna zaščita z gasilci znova aktivna na terenu, največ zaradi črpanja vode iz objektov in številnih plazov, ki so se utrgali na razmočenem terenu.  

Zaprta cesta Bresternica-Gaj

"Pretok Drave se ni povečeval, je pa reka še visoka in grozeča. Če bo ostalo, kot je sedaj, bo vredu," je dopoldne povedal Samo Robič, poveljnik Civilne zaščite Maribor, ki si je danes s podžupanom Samom Petrom Medvedom ogledal stanje v Bresternici, Kamniški grabi in Malečniku, ki jih je neurje najbolj prizadelo.  Mariborski profesionalni in prostovoljski gasilci so včeraj in danes posredovali v 43 primerih. Največkrat je šlo za črpanje vode, odkrite strehe in polomljena drevesa. Šest ljudi so evakuirali na varno. Zaradi plazu je zaprta državna cesta Bresternica-Gaj. Nevarnost je še zaradi dviga podtalnice v Dogošah.

MOM
MOM
Posledice neurja v MOM.
MOM

Razmere so se umirile tudi v Občini Duplek, je pa bila civilna zaščita tam vseeno pozorna, saj je bil pretok Drave dopoldne še 1300 do 1400 kubičnih metrov na sekundo. Še vedno so z vodo obdani in nedostopni objekt v Dvorjanah 84 in hiše v Vurberku 15. Slednje sicer varuje obrambni zid, ki pa pušča, je povedal Bojan Turčin, poveljnik civilne zaščite v Dupleku. Tamkajšnji prebivalci so evakuacijo zavrnili. Dupleška civilna zaščita je tudi dobila informacijo, da pušča nasip med Zgornjim Duplekom in Vurbergom, vendar so strokovnjaki ugotovili, da ni razloga za skrb, je poudaril Turčin.

Obupani čakajo, kaj bo

Številne intervencije so se danes nadaljevale tudi v Občini Šentilj, kjer se je do danes zjutraj sprožilo 52 plazov. Veliko plazov, ki so se utrgali že v prejšnjem uničujočem neurju, se je razširilo. Že včeraj so gasilci tam ves dan neumorno pokrivali plazečo zemljino, tamkajšnja civilna zaščita pa ves dan beleži nove in nove primere, ponekod so ogrožene tudi hiše. Tako je denimo v bližini središča Šentilja, kjer je pri dveh hišah počil oporni zid, saj tam plazi ves hrib. V naselju Svečane pa se je zemljina utrgala sredi vinograda, ki je tik ob stanovanjski hiši. Vso noč je tamkajšnje stanovalce skrbelo, ali so njihova življenja in premoženje ogroženi. "Obupani smo, samo čakamo, kaj bo," je povedala tam živeča Brigita Muhič. "Grdo je. Celi breg se je premaknil," je z glavo zmajeval eden od gasilcev PGD Paloma Sladki vrh, ki je z ekipo prišel oceniti stanje in videl, da je plaz izruval celo sidra v brajdah. Težava je, ker velike razpoke sredi goric zaradi brajd ni mogoče pokriti s zaščitno folijo. Pri Muhičevih lahko tako le nemočno čakajo, da neha deževati in ne pride do katastrofe.  

Sladki vrh - Svečane 22a - plaz - neurje dež - gasilci
Saso Bizjak
Sladki vrh - Svečane 22a - plaz - neurje dež - gasilci
Saso Bizjak

Plaz se je utrgal tudi pri družini Pohorec na Sladkem vrhu, vendar tam ni ogrožen objekt.

Sladki vrh - - plaz - neurje dež - gasilci
Saso Bizjak
Sladki vrh - - plaz - neurje dež - gasilci
Saso Bizjak

Plazenje  zemlje ogroža tudi za zdaj še prevozno regionalno cesto Šentilj-Trate. Ob njej je cela vrsta plazov že iz prejšnje ujme, zdaj pa tudi več novih. Lokalna skupnost je zaskrbljena in državo poziva k ukrepanju, je povedala Valentina Ošlovnik, vodja civilne zaščite Šentilj. Medtem je tudi vodostaj Mure izjemno visok, protipoplavni zidovi zaenkrat še držijo. "Vsepovsod teče voda, s hribov, celo iz krtin pritekajo veliki curki. Zalitih imamo veliko hiš,"  je še povedala sogovornica. 

Sašo Bizjak
Sladki vrh - neurje dež - cesta plaz
Saso Bizjak

Za drva do pasu v vodo

S plazovi, poškodovanimi cestami in poplavljenimi hišami so se minulo noč in današnji dan ukvarjali tudi gasilci v Občini Pesnica. Bregove je močno prestopila reka Pesnica, ki je poplavila nekaj hiš v Vosku pred Pernico. Pri hiši Nejca Majerja je bilo najhuje ob enih zjutraj, ko je zalilo klet in zadnjo stran hiše. V vodi do pasu so reševali tam naložena drva, ki jih je odnašala voda. "Nič ne moreš proti naravi. Mi smo naravo uničili, ona pa nas. Tega bo vsako leto več," je razmišljal.

Poplave v Vosku, občina Pesnica.
Sašo Bizjak
Rešena drva pri Majerjevih.
Sašo Bizjak

Včeraj in danes je 48 gasilcev posredovalo na 22 intervencijah, med drugim so poškodovane tudi pravkar zgrajene kolesarske poti Vosek-Jarenina-Šentilj, je povedal Dušan Janežič iz pesniške civilne zaščite. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta