Poziv direktorju UKC Maribor Vojku Flisu: Bodite neizprosni

Igor Selan Igor Selan
02.04.2019 20:19

V UKC Maribor letos načrtujejo kar za 227 milijonov evrov prihodkov; po uspešni sanaciji naj bi že letos poslovali uravnoteženo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja centra za odnose z javnostmi in marketing Janez Lencl, direktor Vojko Flis in strokovni direktor Matjaž Vogrin
Igor Napast

Kar 227 milijonov evrov bo znašal proračun UKC Maribor v letu 2019, kar je za 14,8 milijona več kot lani. Povečanje prihodkov je predvsem posledica povečanja cen zdravstvenih storitev (osem milijonov evrov), ostale prihodke bodo dobili s povečanjem in širitvijo programov. Svet UKC je ob tem, da je sprejel finančni načrt za letošnje leto, izrazil tudi zadovoljstvo, da vodstvo po več letih končno načrtuje tudi bistveno več investicij. "Upam, da bomo ob koncu leta ugotavljali uravnoteženo poslovanje in tudi dejansko realizacijo investicij. Bodite pri tem neizprosni," je direktorja Vojka Flisa pozval predsednik sveta Ljubo Germič. Investicij naj bi bilo kar za 19,5 milijona evrov, približno polovico bo zanje prispeval UKC, preostanek država.
Je pa člane sveta zavoda zanimalo, kako je mogoče, da ima UKC še vedno 13 milijonov evrov izgube. Isto vprašanje si je zastavil tudi Flis: "Imamo izgubo, čeprav nismo dolžni nikomur nič, račune plačujemo redno in smo zelo likvidni. Seveda se pojavlja vprašanje, komu smo torej dolžni? Strokovne službe so pojasnile, da sami sebi."

67 novih zaposlitev

3481 zaposlenim naj bi se do konca leta pridružilo še 67 novih, od tega 18 zdravnikov in 30 medicinskih sester. Ob sprostitvi plač je tudi to razlog, da se med odhodki najbolj povečujejo prav stroški dela (12 milijonov evrov). Monika Ažman je ob tem opozorila, da bi lahko pri zaposlovanju novih kadrov s področja zdravstvene nege naleteli na težave, če ne bodo vzpostavili primernih pogojev dela in ustreznega nagrajevanja.

Racionalnejša poraba zdravil, materiala ...

Svet zavoda je sprejel tudi novelacijo sanacijskega programa, ki po novem predvideva, da bo UKC, ker je lani privarčeval več, kot je bilo predvideno, uravnoteženo posloval že letos. Letošnji prihranki iz naslova sanacijskih ukrepov naj bi znašali 14,5 milijona evrov, dosegli pa naj bi jih z racionalnejšo porabo zdravil in materiala, nadzorom nad številom nadur in koriščenjem ur, optimizacijo delovnega procesa in podobno.
Svet zavoda je ob tem razpravljal tudi o programih za skrajševanje čakalnih dob in ugotovil, da ti zaradi vedno večjega priliva pacientov iz primarne ravni ne bodo mogli doseči pričakovanih rezultatov, zato bo ministrstvo za zdravstvo pozval, naj sprejme sistemske rešitve za reševanje omenjenega problema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta