Pred vpisi v mariborske osnovne šole: Ponekod razredi pokajo po šivih

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.03.2019 17:30

Iz osnovnih šol namreč izstopajo manj številne generacije, vstopajo pa številčno močnejše. OŠ Bojana Ilicha letos s tremi razredi prvošolcev, na OŠ Angela Besednjaka imajo prostor le še za otroke s svojega gravitacijskega območja, na OŠ bratov Polančičev polni do zadnjega kotička.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnovna šola Bojana Ilicha bo v novem šolskem letu imela en oddelek prvošolcev več kot letos. 
Andrej Petelinšek

V šolskem letu 2018/19 je bilo v mariborske javne osnovne šole vpisanih 927 prvošolcev in 40 učencev v dve zasebni šoli. Glede na demografske podatke števila otrok se je tudi v šolskem letu 2019/20 v mariborske osnovne šole vpisalo podobno število otrok. A skupno število otrok v mariborskih osnovnih šolah se že nekaj let viša. Iz osnovnih šol namreč izstopajo manj številne generacije, v šolski sistem pa že nekaj let vstopajo številčno močnejše. Letos bo 895 otrok, ki so januarja imeli stalno prebivališče v MOM, dopolnilo starost šest let, leta 2002 je bilo takšnih otrok samo 750. Na OŠ Martina Konšaka to natančno ponazorijo: letos se bo od osnovnošolskih klopi poslovilo 37 otrok, vpisujejo pa 52 prvošolcev. Tako se prostorska stiska že pozna na nekaterih šolah. OŠ Angela Besednjaka vpisuje le otroke s svojega gravitacijskega območja, saj za več nima prostora. Druge šole po naših informacijah za zdaj omejitev pri morebitnem vpisu otrok iz drugih šolskih okolišev nimajo. OŠ Bojana Ilicha bo vpisala za en oddelek več prvošolcev kot v tem šolskem letu, OŠ bratov Polančičev pa bo imela dva polna oddelka prvošolcev, a kot kaže, bo pod svojo šolsko streho lahko sprejela vse, ki se bodo želeli pri njih učiti.

Na OŠ bratov Polančičev se vpisujejo tudi otroci iz drugih šolskih okolišev. Do sedaj niso zavrnili nikogar. 
Andrej Petelinsek

Na Polančičih polno, na Ilichu kar 65 prvošolcev

"Tudi z letošnjim odzivom staršev k vpisu smo zelo zadovoljni. Imeli bomo dva polna oddelka, dodatnega oddelka zaradi omejenih prostorskih zmožnosti ne bomo odprli, saj imamo že tri razrede s tremi oddelki," pravi Brigita Smogavec, ravnateljica OŠ bratov Polančičev. V to šolo se vpisujejo tudi otroci iz drugih šolskih okolišev, a tako je že vrsto let in pri tem jih vodijo različni motivi: lokacija šole v centru mesta, šolanje starejših bratov in sester, družinska tradicija, pa tudi povsem pragmatični – organizacija prevoza, bližina lokacij popoldanskih aktivnosti otrok, bližina domovanja babic in dedkov, pojasnjuje ravnateljica. "No, domišljamo pa si lahko, da so del dobrega odziva tudi naše kvalitetno vzgojno-pedagoško delo in rezultati, s katerimi se lahko pohvalimo." Vpis je sicer že zaključen, ne pa tudi postopek všolanja. Otroke čaka še zdravniški pregled, nekaj so jih napotili na preizkus zrelosti za šolanje, nekaj pa je še odprtih vprašanj glede morebitnih selitev, zato natančno število bodočih prvošolcev še ni jasno. A dejstvo je, kot poudari ravnateljica Smogavčeva, da ob vpisu niso zaprli vrat otrokom iz drugih šolskih okolišev: "Nikogar nismo zavrnili in se že veselimo novih izzivov."

Andrej Petelinsek

Na Besednjaku vpišejo dva razreda, a prvošolcev je še več

Četudi nekatere šole lahko vpisujejo otroke iz svojega in tudi iz drugih šolskih okolišev, pa imajo na OŠ Angela Besednjaka prostora za vpis otrok le z ožjega gravitacijskega območja. "Zaradi prostorske stiske vpisujemo le otroke iz ulic, ki so določene za naše gravitacijsko območje. Ne uspe pa nam niti več vpisovati otrok iz šolskega okoliša, ki si ga delimo z OŠ Franceta Prešerna Maribor, kaj šele zunaj šolskega okoliša. Težavo imamo že pri vpisih bratov in sester učencev, ki že obiskujejo našo šolo, pa niso z ožjega gravitacijskega območja," težave opisuje ravnateljica Barbara Novak. Zaradi priseljevanja mladih družin na to območje in precejšnjega priseljevanja tujcev se je namreč število šolajočih se na tem območju zelo povečalo. "Več bo sicer znano konec aprila, ampak potrudili se bomo, da bomo vse sorojence sprejeli. Kljub našemu trudi pa se zgodi, da to ne bo mogoče. Dobro bi bilo razmisliti o spremembi šolskih okolišev, tudi za druge šole, saj se lahko zgodi, da bo na šoli v prihajajočih letih premalo prostora za sprejem prvošolcev, ki smo jih s svojega gravitacijskega območja dolžni sprejeti." Tako bodo letos vpisali za dva oddelka otrok prvega razreda, čeprav imajo iz šolskega okoliša za tri razrede prvošolcev.

V šolskem letu 2019/20 je v mariborske javne osnovne šole vpisanih 943 prvošolcev. 
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta