Predsednik uprave Zavarovalnice Sava: Ostajamo v Mariboru, tudi z novo poslovno stavbo

Srečko Klapš Srečko Klapš
24.12.2019 04:58

David Kastelic, prejemnik naziva Večerov gospodarstvenik Štajerske 2019: "Sem optimističen in menim, da se bo naša regija dokončno prebudila in zaživela."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davidu Kastelicu, predsedniku uprave Zavarovalnice Sava, je priznanje izročil Urban Lapajne iz Tovarne podjemov.
Sašo Bizjak

Predsednik uprave Zavarovalnice Sava David Kastelic je priznanje Večerov gospodarstvenik Štajerske za leto 2019 na slovesnosti v Kazinski dvorani delil s 1500 zaposlenimi, ki, kot je izpostavil na podelitvi, razvijajo Zavarovalnico Sava v mednarodno zavarovalno hišo: "Prav v teh dneh smo končali pripajanje obeh zavarovalnic Ergo na Hrvaškem, zavarovalne premije zbiramo tudi v Angliji, na Irskem in Norveškem ..."
​Na vprašanje, kako jim uspeva poslovati v sosednji Hrvaški v času različnih političnih pogledov na arbitražno razsodbo, Kastelic odgovarja, da posle delajo ljudje, med katerimi ni nobenih težav. Veseli ga, da med poslovneži na obeh straneh meje ni čutiti politike: "Hrvaški trg je še nekoliko bolj zahteven od slovenskega, toda tudi tam nameravamo rasti organsko ali še s kakšnim prevzemom, če se pokaže priložnost." Na vprašanje, ali imajo še kakšno tarčo, odgovarja, da za zdaj ne, če pa bi se pokazala priložnost, bi jo skupaj z lastnikom Pozavarovalnico Sava, ki podpira razvoj zavarovalne skupine, tudi proučili.

V Mariboru nov sedež Zavarovalnice Sava

In to širitev družbe bodo še naprej vodili iz Maribora, izpostavlja. Prihodnje leto bodo začeli graditi novo poslovno stavbo na Taboru, kjer bo tudi sedež Zavarovalnice Sava. "Veseli nas, da nas v okolju še naprej prepoznavajo kot zanesljivega partnerja. K temu gotovo pripomore tudi naše dobro poslovanje, saj smo lani in tudi letos povečevali vse pomembne pokazatelje, od višine zbranih premij, čistega dobička in tržne deleže, s čimer se utrjujemo kot druga največja zavarovalnica v Sloveniji." Glede na to, da se kosajo z vedno hujšo konkurenco, jim, pravi Kastelic, to uspeva s fleksibilnostjo, inovativnostjo, prodornostjo in poslovno drznostjo: "Veliko se ukvarjamo s prihodnjim strateškim obdobjem, da bomo lahko storili še kak korak naprej. Danes žanjemo sadove tehnološko, organizacijsko in prodajno dobro zastavljenih ciljev v preteklosti. Za zdaj smo s tem zadovoljni, toda to ni dovolj, zato gremo na polno naprej, veliko vlagamo v razvoj in digitalizacijo našega poslovanja."

Ni tujca, ki mu naše mesto ne bi bilo všeč

Na prireditvi Večerovo podravsko podjetje leta je dejal, da se gospodarstvo Podravja pobira in da je na dobri poti. Kje torej vidi možnosti za nadaljnji preboj? "Pohvalil bi Štajersko gospodarsko zbornico in Aleksandro Podgornik, ki jo vodi, ter njihove napore za iskanje sinergij in možnosti za sodelovanje med podjetji in menedžerji. Štajerska ima veliko malih in srednje velikih podjetij, ki poslujejo na tujih trgih, pa zanje niti prav ne vemo. Tu so velike družbe, kot so Talum, Impol, Unior, nekdanji SwatyComet, tako da se regija prebuja in bo počasi zaživela. Navsezadnje to potrjuje tudi prihod svetovnega avtomobilskega koncerna Magna. Tudi turizem se počasi pobira, saj v mestu srečujemo vedno več obiskovalcev, veliko je tudi tujih študentov. V mestu najstarejše trte na svetu in na njegovih obronkih se modernizirajo vinorodna območja. Ni tujca, ki mu naše mesto ne bi bilo všeč, morda turisti pogrešajo nekaj več zabave, a bo tudi ta prišla. Sem optimističen, da se bo naša regija dokončno prebudila in zaživela."
Davida Kastelica smo za konec povprašali še, kako skrbi za kondicijo, da lahko vodi drugo največjo zavarovalnico v državi: "Za delo in dobro počutje je treba uskladiti fizično in psihično kondicijo, zato sem se začel intenzivno ukvarjati z boksom. Ne me narobe razumeti, gre za rekreativni boks. S trenerjem delava različne vaje in po njih se dobro počutim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta