Predstava slovenske umetnice v Nemčiji požela večminutni aplavz

Nina Ambrož Nina Ambrož
24.01.2024 12:02

Voodoo valček po romanu Janje Rakuš, ki je bil premierno uprizorjen minulo soboto v Schauspielhaus Bochum, navdušil nemško občinstvo in medije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voodoo Waltz 
Schauspielhaus Bochum

Nemško gledališče Schauspielhaus Bochum je minulo soboto, 20. januarja, premierno uprizorilo Voodoo valček po romanu literarne in vizualne umetnice Janje Rakuš, avtorice več proznih del, med drugim romana Voodoo valček za epileptike. Na tem delu temelji predstava nemške produkcije, ki sta jo koreografirala in režirala Nizozemca Imre in Marne van Opstal. Nastopajo  trije člani bochumskega ansambla in šest mednarodnih profesionalnih plesalcev. Mešanico plesa in igre je na sobotni premieri pospremil večminutni aplavz.

Nemški mediji so se razpisali o predstavi in tekstu slovenske avtorice, ki v vrtoglavem delu Voodoo valček sredi amsterdamske rdeče četrti poetično in brutalno ustvarja raztrgan svet, sestavljen iz algoritmov, kolektivne osamljenosti in neizpolnjenih hrepenenj.

Janja Rakuš
Arhiv Janje Rakuš

Susanne Hübner, Westdeutsche Allgemeine Zeitung, je poudarila, da "Imre in Marne van Opstal s pomočjo izvrstnih plesalcev-igralcev ustvarjata zelo gost, vročičen gibalni jezik. Določeni odlomki se zdijo, kot da bi se plesalci gibali pod vodo. Pari, ki se kljub tesnemu objemu navidezno izogibajo stiku, so plesali aforizme osamljenosti. Večplastno refleksijo sodobnih tem je bochumsko občinstvo zelo dobro sprejelo," meni avtorica Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Dobra tretjina občinstva skoraj polne velike dvorane gledališča Bochum je predstavi namenila stoječe ovacije, je za Waltroper Zeitung zapisal Tom Thelen. Thelen je v svoji oceni Voodoo valčka izpostavil "posebej vznemirljivo podivjano telesnost abstraktnega plesa. Umetniki gibanja z vzpodbudnimi ritmi prikazujejo prefinjeno sodobno plesno gledališče, bodisi kot skupina, kot pas de deux ali z močnimi solažami. Mešanica tem religije, spolnosti, nasilja in epilepsije (bolj kot avrična izkušnja kot bolezen) je jezikovno fascinantna – a težko dojemljiva. Dramaturška fizičnost prevladuje nad psihologijo, drastičnost nad dramatičnostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta