Pregledna letna razstava mariborskih likovnikov v "izrednih razmerah"

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
08.01.2022 03:00

V galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor je na ogled pregledna razstava del članov in članic, ki so jo poimenovali Umetnost v izrednih razmerah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z razstave Umetnost v izjemnih razmerah

Anita Kirbiš

Pregledna razstava Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) 2021 tokrat dejansko poteka v "izrednih razmerah", kot so jo poimenovali, saj so zaradi epidemije covida-19 tudi lani odpadli številni dogodki, vključno z odprtji razstav. Bo pa ostala monografija, ki so jo izdali ob 100-letnici organizirane likovne dejavnosti v severovzhodni Sloveniji in na Koroškem.

Naslovnica zbornika, izdana ob 100-letnici DLUM

Dlum

Tudi uradnega odprtja aktualne razstave, kakor sicer pred razmahom virusa, niso mogli pripraviti, je pa torej na ogled že od 7. decembra. "Vsakoletne skupinske razstave del članic in članov DLUM so bile zmeraj pomemben, pravzaprav edini pokazatelj likovne ustvarjalnosti na teritoriju, ki ga pokriva DLUM. Kot dolgoletni strokovni sodelavec DLUM sem v vlogi likovnega kritika in kuratorja številnih razstav, tako doma kot v tujini, imel to čast, da sem lahko spremljal delovanje njegovega članstva. To je naraščalo vse do današnjega zavidljivega števila 90, pri čemer še nikoli ni bilo vključenih toliko mlajših umetnic in umetnikov. Tokratno število 43 udeleženk in udeležencev pregledne razstave je prav tako eno največjih, odkar se je odcepilo DLPP. Sam naslov razstave je nekako narekoval tudi predlog tematike, s priporočilom, naj bodo dela zadnjih dveh let. Zanimivo je, da se je precej sodelujočih, ki so sicer po večini klasični krajinarji, odzvalo s pozitivno krajinsko motiviko, saj sta narava in v tem okviru tudi podeželje ostala še zadnje pribežališče ter vir zdravja in optimizma," je o razstavi med drugim zapisal Mario Berdič Codella.

Precej sodelujočih je upodobilo človeka v naravi, kot njen integralni del, pri čemer se poglabljajo v sodobna eksistenčna vprašanja. Kar precej sodelujočih se je odzvalo z asociativno abstraktnimi deli, s katerimi na specifičen način opredeljujejo prostor in čas, v katerem je človeška civilizacija danes. Med tokratne neobičajne asemblaže pa sodi delo, posvečeno umetnosti preživetja umetnikov v teh časih, Cvetke Hojnik in kot samožrtvovanje, na križ pribita monografija 100 let OLD Vojka Pogačarja. "Gre torej morda za eno najbolj svojevrstnih skupinskih razstav v vsej novejši zgodovini DLUM, kar priča o neutrudni ustvarjalnosti njegovih likovnic in likovnikov, pa tudi o občutku pripadnosti, saj ima društvo za seboj bogato in uspešno tradicijo, ki je nobena spodkopavanja ne morejo izničiti," je še zapisal likovni kritik.

Delo Nataše Grandovec 

Sašo Bizjak

V katalogu k razstavi je predsednik DLUM Vojko Pogačar še zapisal, da je za društveno življenje bistvena kolektivnost in povezanost, da lahko kreirajo kulturno politiko okolja. O razstavi pa, da je edini skupen produkt društva, "skupek unikatnih različnosti".

Razstava bo na ogled v galeriji v Židovski ulici 10 še do 20. februarja od torka do petka med 10. in 15. uro ter ob sobotah med 10. in 13. uro. Vstopnine ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta