(PREJELI SMO) Mbajk ali igra jastrebov (2)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Po zgolj treh mesecih delovanja sistem souporabe koles Mbajk beleži izjemno visoko število izposoj in uporabnikov. Registriranih je že skoraj 11.000 uporabnikov, kar predstavlja deset odstotkov populacije v Mariboru. Doslej je bilo opravljenih že več kot 145.000 izposoj, kar v povprečju pomeni po devet izposoj na kolo na dan. Med tednom so številke še višje, saj beležimo okrog 2500 izposoj na dan oziroma v povprečju kar dvanajst izposoj na kolo. Preračunano na čas to pomeni, da je vsako kolo v povprečju na vožnji kar dve uri in 40 minut na dan. Pred počitnicami so bile številke še višje, saj smo v povprečju beležili po 14 voženj na kolo na dan oziroma skupaj z vsemi kolesi za 630 ur voženj na dan.

To je povprečje. Kolesa na postajah z največjo frekvenco izposoj pa se še bolj pogosto uporabljajo. To pomeni, da se tudi razpoložljivost koles in ključavnic na teh postajah spreminja zelo hitro. Že po desetih minutah je lahko polna postaja na pol prazna in zato premiki naših vzdrževalcev niso smiselni. Naša ekipa med tednom pregleduje in premika kolesa med 7. in 19. uro. Od zagona smo opravili okrog 4700 premikov koles. Ob tem vsakodnevno na servis odpeljemo po 5 do 6 koles, tudi zaradi namernih poškodb. Če svojega dela ne bi opravljali kakovostno in hitro, po dveh mesecih v sistemu ne bi bilo več razpoložljivih koles.

Statistike o uporabi potrjujejo, da Mbajk deluje zelo dobro in da je za to zaslužna naša ekipa, ki skrbi za vzdrževanje, popravila in premike koles. Dosegamo rekordne številke v primerjavi z drugimi sistemi izposoje koles v skupini JCDecaux in neprimerljivo višje številke od drugih sistemov, ki so nameščeni v slovenskih mestih in ne sodijo pod okrilje skupine JCDecaux.

Mbajk je zasnovan kot sistem souporabe koles. Torej si uporabnik lahko izposodi kolo, ko je prosto. Kdor želi imeti kolo na voljo v vsakem trenutku, se bo odločil za svoje.

Dominik Ivančić, vodja poslovne enote Maribor Europlakat, d.o.o.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta