(PREJELI SMO) O imenovanju predstavnikov zaposlenih v nadzorni svet JHMB (2)

24.06.2024 06:00

Izjava za javnost Sveta delavcev JHMB ob javnem polemiziranju na temo sodelovanja v Nadzornem svetu JHMB, d. o. o.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Spoštovana zainteresirana javnost. 

JHMB je bil ustanovljen z odlokom 28. 6. 2019. Na podlagi tega odloka je bil med že obstoječimi sveti delavcev hčerinskih podjetij v Skupini JHMB sklenjen Dogovor o ustanovitvi skupnega sveta delavcev podjetij JHMB dne 12. 7. 2019. Namen ustanovitve SSD JHMB je bilo prehodno varstvo delavcev, ki so bili preneseni na JHMB, in obravnavanje skupnih vprašanj, ki se nanašajo na delavce v vseh podjetjih, katerih lastnik je JHMB, skladno z ZSDU. Pomembno je poudariti, da je bil JHMB vpisan v sodni register z dnem 2. 9. 2020 in je s tem pridobil status pravne osebe. V tem prehodnem obdobju je imel SSD JHMB pomembno vlogo pri prenosu zaposlenih. Po prenosu zaposlenih pa smo zaposleni ustanovili svoj Svet delavcev JHMB, d. o. o. 

V pismu, ki je bilo 20. 6. 2024 objavljeno v Večerovih Pismih bralcev (avtor V. Šega), so navedene neresnice, insinuacije in zavajanja o tem, kdo je pobudnik spremembe odloka in o delovanju sveta delavcev v JHMB. Pobuda za spremembo odloka o ustanovitvi JHMB je prišla izključno od delavcev v JHMB, ki so nam pravice do sodelovanja pri upravljanju v strukturnih organih pri svojem delodajalcu, konkretno v nadzornem svetu, v stanju, kot je, onemogočene in kratene. 

Kljub večkratnim pobudam delavcev JHMB na sejah SSD JHMB, da bi dosegli skupni dogovor o članstvu predstavnikov delavcev v NS JHMB, smo bili vedno kategorično zavrnjeni ali neupoštevani, z argumentom, da tako določa občinski odlok o ustanovitvi JHMB. To nas je pripeljalo do situacije, da smo kot Svet delavcev JHMB ubrali pravno pot, da bi lahko svoje pravice v organih nadzora uveljavljali avtonomno in po zakonu ter da se vzpostavi zakonito stanje in odpravi protipravnost. 

Ker nismo politični organ in imamo svojo avtonomijo, vas prosimo, da omenjeno spremembo Odloka o ustanovitvi JHMB podprete, saj s tem zagotavljate zakonito, enakopravno, transparentno in operativno delovanje sveta delavcev v JHMB in zaposlenih pri svojem delodajalcu. 

Predsednica Sveta delavcev JHMB Vlasta Pavlič Gosak

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta