Projekt PAKT: Iskali bodo tudi nove priložnosti za razvoj mariborskega letališča

Branka Bezjak Branka Bezjak
10.09.2020 17:21

Rajzefiber, ki poteka pod okriljem mariborskega društva Hiša!, ta teden začenja projekt potujoče akademije kreativnega turizma, ki ga bodo na petih delavnicah izvedli v sodelovanju s Centrom za kreativnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jana Gerl, Matevž Čelik Vidmar, Katja Beck Kos, Tadej Rogelja in Marko Soršak ob "vzletu" projekta na mariborskem letališču
Sašo Bizjak

Da Letališče Edvarda Rusjana Maribor, ki nikakor ne zaživi in ne najde pravega upravljavca, kljub temu ni samo zgodba o neuspehu, pač pa je lahko velika priložnost za nove turistične produkte in razvoj širšega območja, so se strinjali udeleženci predstavitve projekta Potujoča akademija kreativnega turizma - PAKT. Zato so pri Rajzefibru, programu društva Hiša!, tudi izbrali prostore letališča za simboličen start, vzlet projekta, ki ga začenjajo v Mariboru s serijo delavnic. Te bodo v sodelovanju z lokalnimi partnerji projekta sledile še na Ptuju, v Murski Soboti, Lovrencu na Pohorju in Slovenski Bistrici.

Sašo Bizjak

​Brezplačna izobraževanja

V tako imenovanih laboratorijih bodo povezali ponudnike turističnih storitev, zainteresirane s področja kulture, kulturne dediščine, obrti, gostinstva v regiji, da okrepijo znanja pri razvoju produktov, marketinga, vodniške službe, organizacije, izmenjajo izkušnje ter se povežejo. Izobraževanja bodo brezplačna. Projekt namreč Hiša! izvaja v koprodukciji s Centrom za kreativnost kot del platforme za kreativnost, ki ga sofinancirata naša država in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Vodja PAKT-a in podpredsednica društva Hiša! Katja Beck Kos je izpostavila, da se je zlasti v času pandemije pokazala potreba po krepitvi kreativnega turizma. Pri tem gre namreč za vsebine in produkte, ki izhajajo iz lokalnega okolja, spodbujajo interakcijo udeležencev in temeljijo na tesnem odnosu med podajalcem in obiskovalcem. "Kot takšen je atraktivna rešitev za manjše destinacije, ki ne želijo množičnega turizma in je lahko tudi rešitev za razmere po covidu-19," je dodala.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor že zdaj ponuja številne možnosti za razvoj, tudi ko ni letalskega prometa.
Sašo Bizjak

​Letališču nov smisel

"Ideje so razvite, treba jih je samo umestiti sem. Treba je delati na tem, kar imamo. Razmišljanje, kolikšne količine tovora in koliko potnikov se bo prepeljalo s tega letališča, je iluzija," pa je izpostavil Andrej Gregorič, organizator spektakularnega letalskega mitinga pred dvema letoma. Nanizal je nekaj zamisli, in sicer, da se lahko tukaj vzpostavi šola za pilote, center za adrenalinske športe, sejemska dejavnost ... "S sedanjim upravljavcem, DRI, se dogovarjamo, da bi bila tukaj platforma za lastnike športnih letal, ki tudi iščejo drugačna doživetja in več trošijo," je še ponazoril Gregorič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta