Rdeči noski v bolnišnice prinašajo radost

Simona Dijak Simona Dijak
24.08.2019 06:02

Rdeči noski v slovenske bolnišnice že več kot 15 let prinašajo radoživost, veselje in smeh. Njihov namen je s svojim načinom dela pri bolnikih spodbujati vedre misli, pogum in zaupanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeči noski razveselijo mlade in stare.
Osebni arhiv

V društvu Rdeči noski delujejo profesionalni umetniki, usposobljeni za delo v občutljivih pogojih. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2004. "Ekipa se je postopoma povečevala, da smo lahko sledili potrebam bolnišnic. Tako imamo danes v svojih vrstah kar dvajset bolnišničnih klovnov, ki so opremljeni z znanji in izkušnjami z različnih umetniških področij - iz klovnovskega sveta, uličnega in improvizacijskega gledališča, čarodejstva, glasbene umetnosti, plesa in podobno, vse z namenom, da bi otrokom in drugim polepšali težke dni v bolnišnicah," pove Štajerka Ana Lavrinc, pomočnica umetniške vodje Rdečih noskov in klovnesa Rita. Društvo ima status humanitarne organizacije. V lanskem letu so skupno opravili kar 997 obiskov.

Bolnišnični klovn kot poklic

Izvajanje klovnskih vizit v bolnišnicah zahteva odgovorno in predano opravljanje tega poklica iz tedna v teden. "Klovni obiskujemo bolne otroke, bolnike na negovalnih in rehabilitacijskih oddelkih, otroke in odrasle s posebnimi potrebami ter ostarele, zato smo vsi profesionalni umetniki, usposobljeni za delo v občutljivih pogojih," poudarja Ana, ki prihaja iz Laškega. Za poklic bolnišničnega klovna se je treba redno usposabljati in izobraževati, zato v društvu prirejajo delavnice na nacionalni in mednarodni ravni, predavanja strokovnjakov, supervizije, couching. Biti bolnišnični klovn je poklic, izpostavljata sogovornika, ki v društvu delujeta že deset let.

Društvo Rdeči noski že 15 let lepša dneve.
Miloš Vujinović

Včasih postane težje

Ljudje imajo radi Rdeče noske, saj jim prinašajo dobro voljo in igrivost. "Da najdem pot do človeka, ga moram začutiti. Tako čutim tudi njegovo stisko, bolečino in osamljenost. V takšnih trenutkih sem hvaležna za klovnovske kolege, s katerimi se o teh stvareh lahko pogovarjam, pa za super vizije, ki nam jih omogoča društvo in kjer predelamo veliko težkih tem. Kajti tudi s takšnimi trenutki se je treba soočiti in jih predelati. Da je lahko potem spet igrivo in lahkotno," dodaja Ana.

V Sloveniji je okoli 20 bolnišničnih klovnov.
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta