S proračunskim denarjem do brezplačnega izobraževanja

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
02.03.2020 16:58

Mariborska občina za vseživljenjsko učenje svojih občanov letos namenja dobrih 61 tisoč evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pester nabor izobraževalnih programov za vse generacije bo zagotovila občina. 
Sašo Bizjak

Okoli 400 Mariborčanov se bo lahko letos v sklopu vseživljenjskega učenja brezplačno vključilo v študijske krožke, računalniške, jezikovne in druge tečaje in programe. Namenjeni so odraslim, seniorjem, mladim brezposelnim diplomantom in staršem otrok, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. Programe bodo izvajali na Andragoškem zavodu Maribor Ljudski univerzi, kjer že zbirajo prijave.

Dvig splošne izobraženosti in zaposljivosti

Gre za novost, ki jo prinaša novi zakon o izobraževanju odraslih. Ta od letos občinam nalaga, da sprejmejo razvojni in letni program izobraževanja odraslih in ga v skladu s tem programom tudi financirajo. Mariborska občina bo letos za vseživljenjsko učenje občanov namenila 61 tisoč evrov. Doslej (in tako bo tudi še dalje) je občina pokrivala stroške za izvajanje osnovne šole za odrasle, zdaj temu pridružujejo še širši nabor programov. "Namen je spodbujati vseživljenjsko učenje in zagotavljati dvig splošne izobraženosti občanov in tudi večjo zaposljivost," pravi Irena Urankar, direktorica Andragoškega zavoda Maribor.

Irena Urankar
Simona Božič
Sašo Bizjak

Tuji jeziki, računalništvo ...

Posebni programi so namenjeni spodbujanju uspešnejšega vključevanja na trg dela. Mladim brezposelnim diplomantom je namenjen program Odprtih oči na trg dela, v katerem bo lahko 45 udeležencev (v treh skupinah) pridobivalo nove računalniške spretnosti, uporabo poslovnega jezika in portalov za naprednejše iskanje zaposlitve. Predvidoma 60 odraslih se bo lahko vključilo v pet skupin učenja tujih jezikov, 48 Mariborčanov v štiri tečaje računalniškega izobraževanja za odrasle s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije, tri skupine po ducat udeležencev pa v tečaje retorike in javnega nastopanja za odrasle. V letnem programu je tudi tabor za mlade z manj priložnostmi. Pogoj za vključitev v vse programe je, da so udeleženci občani mestne občine Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta