S spomenika Josipa Jurčiča na Trgu generala Maistra v Mariboru odstranili barvo

19.10.2021 16:32
​Spomenik, ki so ga pobarvali vandali, očistili s posebnimi geli
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurčičev spomenik v Mariboru, kjer je od leta 1868 dalje sourejal Slovenski narod, so očistili s pomočjo posebnih gelov. 
Boris Vugrinec

Potem ko so neznanci konec septembra z barvo oskrunili spomenik Josipa Jurčiča, ki stoji na južni strani Trga generala Maistra v Mariboru, so ga danes cel dan čistili strokovnjaki podjetja SiSapi iz Ljubljane pod budnim očesom restavratorjev Pokrajinskega muzeja Maribor. "Spomenika ni bilo treba odstraniti, kot je bilo sprva rečeno, temveč smo izvedli čiščenje z geli, ti zmehčajo barvo, da jo nato speremo z vodnim curkom, ostane pa patina in geli ne škodujejo kovini. Postopek je bilo treba večkrat ponoviti," je pojasnila Irena Porekar Kacafura, restavratorka v muzeju. Takšnega škodljivega vandalskega znašanja nad spomenikom literata se Porekar Kacafura ne spomni.

Oskrunjen spomenik, ki je bil postavljen leta 1963, njegov avtor je Alojzij Kogovšek. 
Igor Unuk

Kot smo poročali ob tem vandalskem dejanju, je policija ob ogledu kraja dejanja z zbiranjem obvestil ugotovila, da je neznani storilec povzročil za okoli 7000 evrov škode, in pojasnila, da je za tovrstno dejanje zagrožena kazen do osem let zapora, saj gre za kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki je posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote. V tem trenutku kriminalistična preiskava še poteka in storilec do sedaj ni bil izsleden. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta