Samoorganizirani zbori: Najboljše rešitve, ko se staknejo glave

MBK
01.04.2019 16:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zborovalci samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti so že dolgo nazaj spoznali, da ni dovolj izbrati vsaka štiri leta svoje predstavnike in čakati, da bodo ti rešili vse probleme.
Igor Napast

V treh od enajstih mariborskih četrteh in krajevnih skupnosti, kjer že delujejo, bodo ta teden potekali zbori samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti (SČS in SKS). V sredo bo zbor v Pekrah (Dom kulture v Bezjakovi 4), v četrtek pa zbora v Novi vasi (Mestna četrt na Radvanjski 65) in na Teznem (Mestna četrt v Panonski 12). Vsi zbori se začnejo ob 18. uri.
Zborovalci so že dolgo nazaj spoznali, da ni dovolj izbrati vsaka štiri leta svoje predstavnike in čakati, da bodo ti rešili vse probleme, še posebno, ker so bile v MOM svetom MČ in KS odvzete vse pristojnosti in lahko le dajejo predloge, ki jih ni nihče dolžan upoštevati. "Kaj je prineslo zanašanje na to, da bodo drugi reševali naše probleme (tudi če so za to plačani), lahko vidimo na vsakem koraku. In prav te prakse zbori SČS in SKS spreminjajo. Sami prebivalke in prebivalci najbolje vemo, kaj je tisto, kar nas moti in teži, če staknemo glave, pa tudi najlaže poiščemo in predlagamo rešitve zanje," poudarjajo v Iniciativi Mestni zbor, ki pomaga pri organizaciji zborov.
​Med odprtimi problemi so v Pekrah avtobusna linija številka 18, pomanjkanje trgovine (odstranjen je bil še zadnji bankomat) in sporni nasip sredi naselja. Na Teznem so med pomembnimi temami degradacija okolja, ki se še kar nadaljuje (poligon varne vožnje), pomanjkanje rekreativnih površin, slab zrak, v Novi vasi pa neizkoriščenost potenciala taborske tržnice, propadanje drevesnega fonda, nadaljevanje projekta parka ob Pekrskem potoku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta