Šola se za en dan spremeni v gledališče

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
22.02.2020 03:34

Na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor so pripravili mednarodno srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin, letos že triindvajseto leto zapored.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gledališko srečanje je tudi medkulturna izkušnja in lepa priložnost za širjenje obzorja tako gostom iz tujine kot gostiteljem.
Igor Napast

Živžav, ki je prejšnji četrtek vrvel po hodnikih in avli šole, se je v hipu umiril, ko so ugasnile luči in sta učenki napovedali nastop naslednje gledališke skupine. Na mariborski OŠ Leona Štuklja so že 23. po vrsti pripravili prireditev Z odra na oder, mednarodno srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin, in tako se je šola za ves dan spremenila v gledališče. Predstave dopoldanskega dela so si poleg učencev prve triade šole gostiteljice in seveda nastopajočih ogledali tudi otroci iz nekaterih mariborskih vrtcev. Vmesni del je bil namenjen drugi triadi, približno po 15. uri pa so se vrstnikom in drugim gledalcem predstavili starejši učenci, in sicer gostje iz tujine. Na srečanje namreč že nekaj let prihajajo tudi gledališke skupine iz Srbije in Ukrajine, letos so se prvič predstavili tudi učenci iz OŠ Aca Šopova iz Skopja.
Projekt Z odra na oder na OŠ Leona Štuklja sicer izvajajo kot člani Unescove mreže ASPnet, a k sodelovanju povabijo tudi šole, ki niso članice. "Nekatere šole se vračajo vsako leto, pogrešam pa več zanimanja lokalnih šol, čeprav vabila vsako leto pošljemo vsem mariborskim ravnateljem," pravi vodja projekta Metka Ferk, učiteljica petega razreda in gonilna sila gledališkega srečanja. "Veseli me, da so se letos prvič predstavili učenci POŠ Ivana Cankarja Košaki, ponovno sta z nami OŠ Franceta Prešerna in OŠ Franca Rozmana - Staneta. Tudi Severni Makedonci so pri nas prvič, kot gledalci pa so prišli učenci OŠ Maksa Durjave in iz Benedikta."

Na Festival gledaliških skupin na OŠ Leona Štuklja prihajajo tudi gledališke skupine iz Srbije, Ukrajine in Severne Makedonije.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta