Spomin na holokavst: Kjer se je smrt na smrt utrudila

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.01.2020 10:51

Ob spominu na holokavst in ob 75. obletnici osvoboditve Auschwitza v Mariboru razstave, filmi in mednarodno znanstveno srečanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uri Strauss na otvoritvi razstave Potni list za življenje.
Boris Jaušovec

Letos zaznamujemo 75-letnice osvoboditve nacističnega uničevalnega koncentracijskega taborišča Auschwitz in kakor vselej ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki je sicer v ponedeljek, je tudi letos Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sklopu prireditev Šoa - spominjajmo se 2020 pripravil več spominskih dogodkov.
Tako nocoj vabijo v mariborsko Sinagogo na spominsko slovesnost z naslovom "Tu se je smrt utrudila do smrti". Tak naslov ima namreč dokumentarna razstava ljudeh iz Slovenije v Auschwitzu. Odprli jo bodo po nagovoru častnega pokrovitelja prireditve ministra za kulturo Zorana Pozniča. Kot je v vabilu zapisal avtor razstave Boris Hajdinjak, direktor centra, so nacisti med drugo svetovno vojno iz Slovenije v Auschwitz odpeljali okoli 2300 ljudi. Večina je bila Slovencev, bilo pa je tudi vsaj 350 judov, 78 Romov in en pripadnik Jehovovih prič. 1.300 odpeljanih se iz taborišča smrti nikoli ni vrnilo domov. Spremni video k razstavi je režiral Domen Kodrič, sledil bo še koncert komorne zasedbe Duo Sinergos. Sestavljata jo flavtistki Mina Čkojić in Ana Nikolić. Na premiernem nastopu v Sloveniji bosta predstavili svoj najnovejši repertoar z izborom skladb skladateljev judovskega porekla.
Sicer pa bo v petek v Glazerjevi dvorani mariborske Univerzitetne knjižnice že enajsto mednarodno znanstveno srečanje Vsako leto eno ime. Seminar bo potekal od 9. do 15. ure, častna gostja srečanja bo prekmurska Judinja, preživela iz Auschwitza, Erika Fürst. S znanstvenimi predavanji bodo med drugimi sodelovali že omenjeni Hajdinjak s prispevkom o Jugoslovanskih Judih v Auschwitzu, Sindi Časar z ljubljanske Filozofske fakultete bo spregovorila o Judinjah v Prekmurju, Ivo Goldstein z zagrebške Filozofske fakultete bo predstavil deportacije Judov iz NDH. Milan Koljanin z Instituta za sodobno zgodovino iz Beograda bo razgrnil holokavst v Sremu, Renato Podbersič s Študijskega centra za narodno spravo v Ljubljani pa vlogo Auschwitza pri holokavstu nad Judi iz Julijske krajine. Anna Maria Grünfelder iz Zagreba bo spregovorila o statistiki holokavsta, Monika Kokalj Kočevar iz Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani bo predavala o Mauthausnu, Vojislav Martinov iz Muzeja Vojvodine je zbral pričevanja o trpljenju novosadskih Judov leta 1944, Mateja Huber iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota pa bo predstavila Josipa Ernesta Nadala, Sobočana, ki je preživel Auschwitz-Birkenau. Mojca Križanec iz Osnovne šole Jakobski dol bo za konec povedala, kako so učencem lani predstavili grozljivo temo šoe.
​Že v sredo so v razstavišču Avla Univerzitetne knjižnice Maribor odprli dokumentarno razstavo Potni list za življenje, ki je nastala s sodelovanjem Pileckijevega inštituta iz Varšave in poljskega veleposlaništva v Ljubljani. Zbrane je nagovoril poljski veleposlanik Paweł Czerwiński. Časni govornik je bil Uri Strauss, ki je holokavst kot otrok preživel prav zato, ker so mu poljski diplomati ob velikem tveganju na veleposlaništvu v švicarskem Bernu tako kot še okoli 3200 njegovim rojakom v rajhu priskrbeli ponarejeni paragvajski potni list. Po otvoritvi so si udeleženci ogledali še dokumentarni film Paragvajski potni listi režiserja Roberta Kaczmarka. Razstava bo odprta do 29. februarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta