Športni objekti Maribor: Podražili bi vstopnine in odpustili računovodje

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
13.05.2020 01:00

Direktor Športnih objektov Maribor Tadej Mežnar je pripravil novelacijo sanacijskega načrta, po katerem bi javni zavod izplaval iz rdečih številk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot morebiten novi upravljavec se omenja Mariborski vodovod.
Sašo Bizjak

Mariborska občina je med gradivi za obravnavo v mestnem svetu objavila tudi novelacijo sanacijskega načrta Športnih objektov Maribor, ki jo je pripravil direktor Tadej Mežnar. Dokument, kako naj bi javni zavod izplaval iz rdečih številk, v katerih je večino časa od ustanovitve dalje, bo predvidoma naslednji teden najprej obravnaval svet zavoda, in če ga bo potrdil, ga bodo na redno sejo dobili tudi mariborski mestni svetniki. Ob tem velja poudariti, da je Mežnar sanacijski načrt pripravil še pred izbruhom epidemije koronavirusa, tako da v njem niso predvidene posledice večtedenskega zaprtja športnih objektov.
"Ta dokument je delo in videnje direktorja Mežnarja. V vsakem primeru morajo Športni objekti hitro in korenito spremeniti delovanje, svoje pa bo moral prispevati tudi lastnik, torej mariborska občina," je povedal podžupan Samo Peter Medved, ki pred obravnavo v svetu zavoda ni želel bolj konkretno komentirati predlaganih sprememb. V preteklosti pa je že večkrat poudaril, da je bil dosedanji način poslovanja finančno nevzdržen.

Izvzeli bi hipodrom, Otok in bife

Mežnar je načrt za razliko od leta 2018 sprejetega sanacijskega načrta pripravil na izhodišču, da se ohrani obstoječe financiranje iz proračuna Mestne občine Maribor. "Predlog novelacije sanacijskega načrta predvideva ukrepe prenosa dejavnosti, znižanja stroškov in povečanja prihodkov," je v gradivu zapisal Mežnar. Iz Športnih objektov bi izvzeli hipodrom, Mariborski otok in gostinski lokal v dvorani Tabor.

Petdesetodstotni dvig uporabnine za šole

Če pogledamo naprej na stroškovno stran: zavod naj bi z najemom bančnega posojila v višini 400 tisoč evrov za obdobje treh let odpravil plačilo zamudnih obresti zaradi nepravočasnih plačil dobaviteljem. Načrtuje se tudi ukinitev računovodske službe, v kateri je trenutno 4,5 zaposlenega. Računovodske storitve bi najeli ali pri pogodbenem servisu ali pri holdingu občinskih podjetij. Primerjava z javnim zavodom Šport Ljubljana je namreč pokazala, da so kazalci ljubljanskega zavoda boljši. "Prav tako bi se službe kot IT, odnosi z javnostjo in marketing koristile v okviru holdinga. Letni prihranek zavoda bi znašal 100 tisoč evrov," je izračunal Mežnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.