Ste spakirali vse za pot v tujino? Kaj pa zavarovanje?

Ne glede na to, ali se v tujino podajate na enodnevni smučarski izlet, krajši oddih ali večtedensko potovanje, se velja ustrezno pripraviti. Med »obvezno opremo« sodi tudi zavarovanje za tujino z asistenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

V trenutnih časih in razmerah že organizacija družinskega izleta, kaj šele dopusta, vodi do povišanega nivoja stresa. Letošnje omejitve, povezane s potovanji v tujino (in vračanji z njih) ter zajezitvijo širjenja virusne pandemije, so stvari še bolj zapletle. Za mirnejši spanec imamo le eno priporočilo – sklenite zavarovanje z zdravstveno asistenco.

Ne greste prav daleč, le na sosednjo Hrvaško, v Avstrijo ali Italijo boste skočili? Tudi v tem primeru se velja zavedati dejstva, ki ga pogosto spregledamo, dokler nam račun za zdravljenje ne odpre oči. Ko potujemo v evropske države, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne zadostuje v celoti. Krije namreč le stroške oskrbe v javnih zdravstvenih ustanovah. Velikokrat pa so prav in še posebno v turističnih letoviščih najbližje možnosti za zdravstveno oskrbo v domeni zasebnih zdravstvenih ustanov. To pa z eno besedo pomeni: plačila in doplačila.

Tistih nekaj deset evrov, kolikor bi jih namenili za namensko zavarovanje za tujino, ki, mimogrede, velja za cel svet, boste tako porabili že takoj po diagnozi v zdravstveni ustanovi. Če ne bo šlo za težjo poškodbo, bolezen ali zdravstveno situacijo.

Zavarovanje, ki krije tudi stroške nastanitve

Še ena dobra novica: zavarovanje za tujino vključuje tudi stroške zdravljenja v primeru bolezni COVID-19. T. i. »COVID-kritje« vsebuje kritje stroškov zdravljenja, zdravil, prevozov, enako kot za druge bolezni do višine osnovne zavarovalne vsote na polici. Poleg tega so za čas samoizolacije/karantene kriti stroški podaljšanja nastanitve v primeru, ko ste se  okužili s koronavirusom SARS-CoV-2 in ste napoteni v samoizolacijo/karanteno ter prvotno urejena in plačana nastanitev ne more biti več koriščena. Zavarovanje za tujino krije ne le stroške zdravljenja in stroške daljše nastanitve v tujini, ki lahko nastanejo zaradi bolezni, temveč tudi stroške vrnitve v domovino. Če ste se okužili s koronavirusom SARS-CoV-2 in se zaradi napotitve v samoizolacijo ne morete v domovino vrniti, kot ste prvotno nameravali, vam zavarovanje krije stroške vrnitve v domovino. V primeru, da imate sklenjeno družinsko polico, kritje velja tudi za ostale zavarovance, če potujejo skupaj z vami, ki ste okuženi. Pri tem velja vedeti podatek, da so kriti stroški do izbrane zavarovalne vsote – to zavarovanec izbere ob sklenitvi zavarovanja in tipično znaša med 30.000 in milijon evrov. Naš nasvet – glede na relativno majhne razlike v ceni izberite čim bolj celovito kritje.

Arhiv Naročnika

Asistenca v slovenščini

Ste se namenili na počitnice na eksotično destinacijo s še bolj eksotičnim jezikom? Ali pa v državo s podpovprečno razvitim zdravstvenim sistemom? Zavarovanje za tujino vam v primeru poškodbe ali nenadne bolezni in s tem povezanih težav v tujini omogoča pomembno pomoč v obliki navodil, kako postopati in dobiti zdravstveno oskrbo. Za hitro rešitev težav in pravi nasvet je vsem, ki imajo sklenjeno to zavarovanje, na voljo Asistenčni center zavarovalnice, ki deluje 24 ur na dan in z vami komunicira v slovenskem jeziku. Asistenčni center  zavarovancu poda potrebne informacije, kam naj se nameni (v katero bolnišnico ali ambulanto) za ustrezno zdravstveno pomoč ali medicinsko oskrbo. Asistenčni center ima v svoji ekipi sodelavcev zaposlene tudi zdravnike, ki skrbijo, da bo zavarovanec v tujini dobil vso potrebno zdravstveno oskrbo, pregledajo in nadzorujejo zdravstveno dokumentacijo ter poskrbijo za varno vrnitev zavarovanca v domovino.

Za en dan ali eno leto

Greste na dopust ali počitnice le enkrat letno? Nič hudega. Greste sami, z družino ali skupino? Tudi ni pomembno. Zavarovalnice so se prilagodile do te mere, da zavarovanje za potovanje v tujino lahko sklenete že od enega samega dne naprej (pa vse do enega leta). A pozor: zavarovanje vedno sklenite še pred odhodom v tujino. Če se nanj spomnite v zadnjem trenutku, ga lahko uredite kar prek spleta. In ker v trenutku priprav na potovanje lahko pozabite na zavarovanje, je priporočljivo, sploh če veliko potujete, da zavarovanje sklenete za vse leto, saj zavarovanje za tujino vključuje vse zasebne in poslovne poti v tujino, enodnevne izlete in poti čez mejo, vikend oddihe na morju in v bližnjih prestolnicah ter vse daljše počitnice, ki jih preživite v tujini.

Arhiv Naročnika

Preklici letov, nakazilo denarja, izguba prtljage, zloraba plačilnih kartic

Vsem, ki veliko oziroma pogosto potujete v tujino, svetujemo, da preverite ponudbo še naprednejših zavarovalnih paketov. Npr. zavarovalnica Generali ponuja še dodatna kritja. Kritje, poimenovano TUJINA Potovanje denimo vključuje preklic leta, izgubo ali krajo prtljage, zamudo prtljage ali leta, izgubo ali krajo osebnih dokumentov, predujem varščine, nujno nakazilo denarja in podobne praktične storitve, s katerimi vas mimogrede rešijo zagate na potovanju. Med dodatnimi kritji lahko izberete še kritja za nezgode, odgovornost (za škodo, ki jo med potovanjem v tujini morebiti povzročite tretjim osebam) odpoved potovanja, prekinitev potovanja  ter krajo in zlorabo plačilnih kartic.

Pa srečno pot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.