Sturt:up leta 2020: InstaText za boljšo pismenost v tujih jezikih

Srečko Klapš Srečko Klapš
24.05.2020 19:17

S pomočjo umetne inteligence v treh sekundah do angleščine na akademski ravni. Ekipa Mateja Guida napoveduje še rešitvi za nemški in španski jezik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateju Guidu sta priznanje za start-up leta 2020 izročila Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva in Maja Tomanič Vidovič iz Slovenskega podjetniškega sklada.
Andrej Petelinšek

Pika na i letošnje konference Podim, ki je zavoljo koronavirusnih razmer potekala v digitalni različici, je bila zaključna prireditev izbora Slovenski start:up leta 2020.
Petčlansko ocenjevalno komisijo je najbolj prepričala ekipa, ki ustvarja spletno platformo InstaText. Ta na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati tekst v tujem jeziku (za zdaj v angleškem) in kako ga narediti bolj berljivega in razumljivega.
"InstaText je podjetje, ki ima ambicije na dolgi rok, potencial globalne rasti, neubranljivo konkurenčno prednost v svoji niši in trdno stoji na svojih nogah," je v imenu komisije izbor zmagovalca utemeljil Urban Lapajne.

Do ravni naravnih govorcev

Matej Guid, gonilna sila ekipe InstaTexta, je povedal, da so s pomočjo umetne inteligence popravke tekstov v angleščini dvignili na akademski nivo oziroma, je dejal, kot da bi se jezika učili v Angliji. "Kot vse prodorne ideje je tudi ta nastala na podlagi lastnih izkušenj, saj se kot docent na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko dnevno srečujem s pisno komunikacijo v angleškem jeziku. Hkrati pa sem že od leta 2005 vpet v podjetniško okolje, kjer je tovrstna komunikacija prav tako pomembna. Ne glede na to, da imamo občutek, da znamo dobro angleško, nam do ravni 'native spikerjev' še kar nekaj manjka," je razložil Guid.

Prodali za 30 tisoč evrov licenc

Guid je pojasnil še, da njegova mednarodna ekipa šteje sedem članov, od februarja, ko so platformo InstaText ponudili na trgu, so prodali za 30.000 evrov licenc, trenutno pa imajo tri tisoč aktivnih uporabnikov. "Naročila dobivamo predvsem iz evropskih akademskih krogov in z univerz od Švedske, Španije, Švice, Portugalske, Avstrije do Češke. Zato je naš cilj oblikovati rešitve za večino svetovnih jezikov, najprej pa se bomo lotili nemščine in španščine," je napovedal Guid in dodal, da ker jim tehnologija to omogoča, nameravajo podjetje širiti v Sloveniji.

Od okolja, vplivnežev do ergonomije

Komisija, ki je ocenjevala kandidate po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, po pridobivanju investicij s strani investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih, je med pet finalistov uvrstila še podjetja Evegreen, Grid instruments, Influee in Mouzen. Eva Štraser je povedala, da Evergreen razvija 100-odstotno biorazgradljive izdelke iz organskih odpadkov, ker ne želijo, da bi Zemlja postala planet Plastika. Urban Kuhar iz start-upa Grid instruments je pojasnil, da njihova rešitev Gridscope elektrodistribucijskim podjetjem omogoča natančno poznavanje karakteristik in moči električnega omrežja.
Urban Cvek je predstavil platformo Influee, s katero lahko podjetja na enem mestu najdejo kreatorje vsebin in influencerje za nagovarjanje kupcev. Tine Lenart iz podjetja Mouzen, ki je razvilo ergonomični pripomoček za optimiranje položaja roke med delom z računalnikom, s čimer zmanjša napetost v zapestju in ramenih, pa se je pohvalil, da že sklepajo pogodbe z distribucijskimi mrežami v Skandinaviji, na Nizozemskem in v Hongkongu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta