Tadej Golob: Pisanje kriminalk je garanje

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
02.04.2019 11:48

Bralno značko za odrasle so v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica začeli z gostovanjem pisatelja, kolumnista in alpinista Tadeja Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Plaznik Plavec in Tadej Golob
Tjaša Korošec

Obiskovalci so v pogovoru, ki ga je vodila Mojca Plaznik Plavec, izvedeli, da je Tadej Golob kariero začel v športnem uredništvu TV Slovenija. Sam pravi, da nikoli ni bil tipični novinar, ki bi imel redno zaposlitev oziroma službo v medijih. Vedno dela tisto, kar čuti in v kar verjame. Kot alpinist je stal na najvišji gori sveta in kasneje je svoje vtise združil v knjigi Z Everesta, v kateri opisuje smučanje Dava Karničarja s te mogočne gore. Nekaj let je urejal alpinistično revijo Grif in poljudnoznanstveno revijo Gea, za svoj literarni prvenec Svinjske nogice pa je leta 2010 prejel nagrado Kresnik. Je avtor številnih intervjujev in biograf, ki je ovekovečil življenja Gorana Dragića, Zorana Predina in Petra Vilfana, lani pa so se jim pridružile še biografije Alenke Bratušek, Milene Zupančič in Petra Čeferina.
Literarnemu prvencu so sledili mladinski roman Zlati zob, zgodba za otroke Kam je izginila Brina? in roman Ali boma ye! Žanr, ki ga je avtor izbral pri naslednjem pisanju, je kriminalka. Po prvi kriminalki Jezero, izjemni uspešnici, je napisal še Leninov park. Kriminalke so mu izziv, so garanje in nikakor niso nekaj, kar lahko počneš z levo roko. "Ne samo, da moraš slogovno pisat na atraktiven način, tudi zunanja zgodba oziroma ohišje mora 'štimat'. Pri pisanju knjige so se mi zaradi ene napake podrla tri poglavja za nazaj. To je težko pri kriminalki. Če pri resnem literarnem delu narediš kaj narobe, pa se lahko zgovarjaš, da je to umetnost, rečem večkrat v šali," pravi Tadej Golob.
Z literarnim večerom so v slovenjebistriški knjižnici pričeli tudi šesto sezono bralne značke za odrasle z naslovom Sezona umorov. Sodelujoči bodo s priporočilnega seznama prebrali vsaj pet del in na zloženko vpisali njihove naslove ter morda tudi svoje vtise in misli o prebranih knjigah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta